Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Το πρώτο μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου (vid)

Με ευχαριστίες προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, συνόδευσε το πρώτο μήνυμα που απηύθυνε στο χριστεπώνυμο πλήθος ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Από το Ιερό Βήμα του παλαιού Καθεδρικού Ναού Αγίου Ιωάννη, ο Πρωθιεράρχης της κυπριακής Ελλησίας, προσευχήθηκε όπως ο Χριστός τον φροντίσει και τον ενισχύσει για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1968 έως το 1972 καθώς επίσης και Θεολογία από το 1976 έως το 1980. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία στους πιο πάνω τομείς.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω καθήκοντά του εργάστηκε και ως καθηγητής της χημείας σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.

Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διά της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασής του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από την εκλογική συνέλευση, που συνήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθηκε στην έδρα του.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στους διαλόγους με τους Λουθηρανούς και τις Μεταρρυθμισμένες εκκλησίες. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

iellada.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares