Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Το πολιτικό «παιχνίδι» του Ερντογάν με τις εκλογές στην Τουρκία

Τι είπε για την αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε νέες δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση προχώρησε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία: «Γνωρίζετε καλύτερα πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τις εκλογές λίγο νωρίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δίκοπο μαχαίρι για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η ημερομηνία των εκλογών. Παρότι που ούτε και σήμερα έδωσε ημερομηνία εκλογών, πηγές της Σαμπάχ αναφέρουν ότι θέλει οι εκλογές να γίνουν στις 30 Απριλίου ή στις 7 Μαΐου ή στις 14 Μαΐου.

Ωστόσο αν πάρει την απόφαση αυτή μόνος του, διαλύοντας την Βουλή και προκηρύσσοντας εκλογές σε 60 μέρες, τότε με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Υποψήφιος δεν μπορεί να είναι ούτε αν γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, δηλαδή κανονικά στις 18 Ιουνίου.

Η μόνη περίπτωση για να μπορεί να είναι υποψήφιος με βάση το Σύνταγμα είναι να αποφασίσει η Βουλή πρόωρες εκλογές, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται ψήφοι και της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση για να δεχτεί κάτι τέτοιο ήδη δήλωσε ότι θέλει οι εκλογές να γίνουν πριν τις 30 Απριλίου. Αυτό όμως δεν το θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν γιατί τότε θα ισχύσει ο παλιός εκλογικός νόμος που ευνοεί την αντιπολίτευση.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν δυσκολεύεται να αποφασίσει. Έτσι ή θα δεχτεί να γίνουν οι εκλογές πριν τις 30 Απριλίου ικανοποιώντας την αντιπολίτευση ή δεν θα είναι υποψήφιος. Εκτός και αν βρει άλλο παραθυράκι μέσω του Συντάγματος, το οποίο προς ώρας δεν το βλέπει κανείς.

real.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares