Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει «μη ασφαλή» συνάντηση με τους φρουρούς του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ

US Navy seizes vessel carrying potential... | Rudaw.net

Δύο πλοία του 5ου Στόλου χτυπήθηκαν από τρία ιρανικά πλοία καθώς περνούν από στρατηγική πλωτή οδό, προειδοποιητική φωτοβολίδα. Η ΔΟΑΕ αναφέρει ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει νέες φυγόκεντρες στο Fordo

Ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εκτόξευσε μια προειδοποιητική φωτοβολίδα για να εκτινάξει ένα ταχύπλοο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που ερχόταν κατευθείαν εναντίον του κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης σύγκρουσης στο στρατηγικό στενό του Ορμούζ, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Το περιστατικό τη Δευτέρα με τη Φρουρά και το Ναυτικό έρχεται καθώς οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των τελματωμένων διαπραγματεύσεων για την τετριμμένη πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις και καθώς η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο πιο κοντά από ποτέ σε επίπεδα οπλικής ποιότητας υπό φθίνουσα διεθνή εποπτεία.

Εν τω μεταξύ, η πυρηνική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράν σχεδιάζει τώρα να εμπλουτίσει ουράνιο μέσω μιας δεύτερης σειράς προηγμένων φυγοκεντρητών στις υπόγειες εγκαταστάσεις του στο Fordo εν μέσω της αδιέξοδης κατάστασης.

 

Το περιπολικό USS Sirocco κλάσης Cyclone και το ταχύπλοο εκστρατευτικό USNS Choctaw County της κατηγορίας Spearhead βρέθηκαν σε στενή συνάντηση με τρία ιρανικά ταχύπλοα ενώ περνούσαν από το στενό του Ορμούζ για να εισέλθουν στον Περσικό Κόλπο, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τον 5ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού που εδρεύει στο Μπαχρέιν, ένας φρουρός υψηλής ταχύτητας Boghammar φαίνεται να στρέφεται κατά μέτωπο προς το Sirocco. Το Sirocco χτυπά επανειλημμένα την κόρνα του στο Boghammar, το οποίο απομακρύνεται καθώς κλείνει μέσα. Ο πυροβολισμός της φωτοβολίδας ακούγεται, αλλά δεν φαίνεται, καθώς το Boghammar περνάει το Sirocco με την ιρανική σημαία να κυματίζει από πάνω.

Το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι το Boghammar έφτασε σε απόσταση 50 γιάρδων (45 μέτρων) από το Sirocco, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πέσουν τα σκάφη μεταξύ τους. Η συνολική συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, είπε το Πολεμικό Ναυτικό.

 

«Οι ενέργειες της Φρουράς δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα επαγγελματικής ή ασφαλούς θαλάσσιας συμπεριφοράς, αυξάνοντας τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και σύγκρουσης», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ιράν δεν αναγνώρισε αμέσως το περιστατικό στη στρατηγική πλωτή οδό – το ένα πέμπτο του συνόλου του εμπορευόμενου πετρελαίου διέρχεται από το στενό.

Το Πολεμικό Ναυτικό είπε ξεχωριστά στο Associated Press ότι αυτό σηματοδότησε το δεύτερο λεγόμενο «μη ασφαλές και αντιεπαγγελματικό» περιστατικό που είχε με το Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Στις 4 Μαρτίου, τρία πλοία της Φρουράς είχαν μια τεταμένη συνάντηση για περισσότερες από δύο ώρες με σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ καθώς ταξίδευαν έξω από τον Περσικό Κόλπο μέσω του στενού, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό. Σε αυτό το περιστατικό, το καταμαράν της Φρουράς, Shahid Nazeri, έφτασε σε απόσταση 25 γιάρδων (22 μέτρων) από το USCGC Robert Goldman, είπε το Πολεμικό Ναυτικό.

«Οι δύο κοπτήρες της αμερικανικής ακτοφυλακής εξέδωσαν πολλαπλές προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου γέφυρα σε γέφυρα και ανέπτυξαν προειδοποιητικές φωτοβολίδες», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν διευκρίνισε γιατί δεν ανακοίνωσε το προηγούμενο περιστατικό, ιδίως από τη στιγμή που ένα μεγαλύτερο σκάφος πλησίασε ακόμη περισσότερο ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Ωστόσο, αυτό ήταν ακριβώς όπως μια συμφωνία στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας φαινόταν πιθανή, πριν οι συνομιλίες καταρρεύσουν.

 

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν το 2015 στη συμφωνία για τα πυρηνικά, με την οποία η Τεχεράνη περιόρισε δραστικά τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Το 2018, ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία, αυξάνοντας τις εντάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πυροδοτώντας μια σειρά επιθέσεων και επεισοδίων.

 

Οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας βρίσκονται σε «παύση» από τον Μάρτιο. Από την κατάρρευση της συμφωνίας, το Ιράν χρησιμοποιεί προηγμένες φυγόκεντρες και ταχέως αυξανόμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα επίσης, το Ιράν αφαίρεσε 27 κάμερες παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «μοιραίο πλήγμα» στην πυρηνική συμφωνία.

Την Τρίτη, ο ΔΟΑΕ είπε ότι οι επιθεωρητές του επαλήθευσαν ότι το Ιράν προετοιμάζεται να εμπλουτίσει ουράνιο μέσω ενός νέου καταρράκτη 166 προηγμένων φυγοκεντρητών IR-6 στις υπόγειες εγκαταστάσεις του στο Fordo. Ήδη, το Ιράν διαθέτει έναν καταρράκτη IR-6 που λειτουργεί στο Fordo, κοντά στην ιερή σιιτική πόλη Qom, περίπου 90 χιλιόμετρα (55 μίλια) νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Εμπλουτίζουν έως και 20% καθαρότητα.

Ο ΔΟΑΕ είπε ότι το Ιράν δεν του έχει πει ακόμη το επίπεδο στο οποίο θα εμπλουτιστεί ο δεύτερος καταρράκτης. Το Ιράν δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει δημόσια τον νέο καταρράκτη.

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 απαγόρευε κάθε εμπλουτισμό στο Fordo. Θωρακισμένη από βουνά, η εγκατάσταση περιβάλλεται από αντιαεροπορικά πυροβόλα και άλλες οχυρώσεις. Είναι περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει 3.000 φυγοκεντρητές, αλλά μικρό και αρκετά σκληρό ώστε να κάνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να υποψιαστούν ότι είχε στρατιωτικό σκοπό όταν αποκάλυψαν δημόσια την τοποθεσία το 2009.

Εν μέσω των εντάσεων, το Ισραήλ θεωρείται ύποπτο ότι διεξήγαγε μια σειρά επιθέσεων εντός και εκτός του Ιράν με στόχο τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του αρχιτέκτονα του κάποτε στρατιωτικού πυρηνικού του προγράμματος με τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο.

Την Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλέστηκε τον εισαγγελέα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν να ισχυρίζεται ότι τρία άτομα που συνελήφθησαν τον Απρίλιο εκεί με την υποψία ότι συνεργάζονταν με την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ ήθελαν να σκοτώσουν Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες.

Δεν είναι σαφές γιατί οι τρεις θα βρίσκονταν στο Σιστάν και το Μπαλουχιστάν, το οποίο δεν έχει πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η ταραχώδης επαρχία που συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν αντιμετωπίζει σποραδικές επιθέσεις από ένοπλες ομάδες ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, ένας ταξίαρχος της Φρουράς αναγνώρισε ότι μια θανατηφόρα έκρηξη τον Μάιο σε μια εγκατάσταση ανάπτυξης όπλων στο Παρτσίν, ανατολικά της Τεχεράνης, προήλθε από «βιομηχανική δολιοφθορά». Ο Mohammadreza Hassani Ahangar, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Ιμάμ Χοσεΐν της Φρουράς, δήλωσε σε σχόλια που ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας μια παράρτημα της κρατικής τηλεόρασης ότι ένας ανώνυμος εχθρός εξαπέλυσε το σαμποτάζ που σκότωσε έναν μηχανικό και τραυμάτισε άλλον έναν εργάτη εν μέσω των ύποπτων ισραηλινών επιθέσεων.

Πηγή: timesofisrael.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares