Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Το ΠΝ στέλνει μονάδες επιφανείας στην Κρήτη: Άμεση απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις – «Ώρα μηδέν» σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο…

Η αποστροφή κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού ήταν σαφής κι έδειξε την αποφασιστική στάση με την οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων του Στόλου τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν.

  • «Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Ότι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση», είπε ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, θέλοντας να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαβάσει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
  • Και υιοθετεί ή καλύτερα υπεραμύνεται του νέου δόγματος για το Πολεμικό Ναυτικό, πως πρώτον το Αιγαίο, «η αυλή του σπιτιού» για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, εκτός των μονάδων επιφανείας μπορεί να διαφυλαχτεί με ποικίλους τρόπους.
  • Ταυτόχρονα τα «τείχη» μας ξεφεύγουν από το Αρχιπέλαγος και εκτείνονται στην Αν. Μεσόγειο όπου εκεί η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κρατά τον ρόλο που της έχει ανατεθεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
  • Σ’ ότι αφορά μια επιπλέον φράση του Α’ ΓΕΝ πως «ότι συμβεί θα είμαστε μόνοι μας», αυτό δεν είναι κάτι καινούριο κι έχει αποδειχτεί το λιγότερο ιστορικά. Είναι άλλο το τακτικό πεδίο δράσης κι άλλο το πολιτικό, ξεκαθαρίζουν ανώτατες πηγές και στο τακτικό επιχειρησιακό πλαίσιο ουδείς θα φέρει το δικό του πολεμικό πλοίο, δίπλα στο Ελληνικό σε οποιαδήποτε κρίση.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει να ζηλέψει – τουλάχιστον προς το παρόν- πολλά από το αντίστοιχο Τουρκικό. Ιδιαιτέρως η εμπειρία των Ελληνικών πληρωμάτων είναι τέτοια που ακόμη και με μονάδες επιφανείας παλαιές, στέκεται ικανό να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες,  η «μελέτη» των νοτίων- νοτιοανατολικών σύγχρονων προκλήσεων, δεν προβλημάτισε το ναυτικό όπου πήρε απόφαση και ήδη μετακίνησε μονάδες επιφανείας στην Κρήτη. Από την μια, αν σκεφτεί κανείς τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της, «διαβάστηκαν» πολύ καιρό πριν και το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τις αποφάσεις  προάσπισης.
  • Το αν θα ενισχυθούν περαιτέρω οι μονάδες εκτός ναυστάθμου με κύριο προορισμό τη μεταστάθμευση και παραμονή στην Κρήτη, παραμένει όχι κρυφό αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Οι μονάδες που υπάρχουν στη Μεγαλόνησο συνήθως βρίσκονται πάντα εν πλω είτε στη Unifil, είτε κοντά στο Καστελόριζο ή όπου αλλού απαιτηθεί σε διεθνείς, εκτός των Εθνικών αποστολών.

Οι σκέψεις ενίσχυσης της παρουσίας των Ελληνικών μονάδων επιφανείας στα νότια, πλέον δείχνουν την «αποκέντρωση» του κεντρικού ναυστάθμου, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πολεμικό πλοίο να βρίσκεται εκεί που απαιτείται.

Η αύξηση των προκλήσεων δείχνει πολλά…

Το που το πηγαίνει η Τουρκία, ανεβαίνοντας ένα – ένα τα σκαλιά των έκνομων ενεργειών, μπορεί να γίνει αντιληπτό από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Η αύξηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, των παραβατικών ενεργειών από την γείτονα η οποία δείχνει να επιθυμεί διακαώς την δημιουργία κάποιου ατυχήματος, αναμένεται στην αυλαία του 2019 θα κινηθούν σε παρόμοια επίπεδα με του 2017.
  • Μη αβλαβείς διελεύσεις,  1998 το 2017, 1249 το 2018 και πριν κλείσει το 2019 ήδη βρισκόμαστε στις 1891. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια από το 2009 μέχρι το 2016 τέτοιες κινήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 414. Τα Τουρκικά σχέδια που έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αναδεικνύουν ότι εκείνο που θέλει η Τουρκία, το προσπαθεί με την ισχύ που έχει ή νομίζει πως έχει.

Στο θέμα της Ελλάδας, διαβεβαιώνουν ανώτατες πηγές, ότι όχι μόνο σκέφτεται τι έχει ν’ αντιμετωπίσει, αλλά γνωρίζει ότι εφόσον προκαλέσει και ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, η απάντηση που θα πάρει θα προκαλέσει μέχρι και εσωτερική αναταραχή στη γείτονα, πράγμα που δεν θέλει.

Η εθνική αποστολή πρώτα απ’ όλες

Με ποσοστό που φτάνει το 46% των πλόων, οι μονάδες επιφανείας και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού δίνουν απαντήσεις σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Αιγαίου.

  • Το 23% από τις 365 ημέρες κατανεμήθηκε στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού. Τα πλοία και τα πληρώματα με κάθε ευκαιρία ενώ βρίσκονται σε αποστολή δεν παύουν να εκπαιδεύονται εκτός των προγραμματισμένων ετήσιων ασκήσεων.
  • Πάνω από 450 στελέχη του ΠΝ, μόνο σ’ έναν χρόνο με τα πλοία του Στόλου «έγραψαν» περισσότερες από 105.000 ώρες στην θάλασσα, δίπλα στους νησιώτες, επιδεικνύοντας την Ελληνική σημαία και αποκρούοντας κάθε παραβατική ενέργεια από τη γείτονα.
  • Όμως η χώρα μας, έχει και υποχρεώσεις ως κράτος μέλος της Συμμαχίας, της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών. Το 24% στην κατανομή των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της, έχει καταναλωθεί για συμμετοχή στις διεθνείς αποστολές  για τις οποίες η κάθε χώρα, το κάθε Πολεμικό Ναυτικό, έχει ξεχωρίσει την Ελληνική ναυτοσύνη.

Όλα αυτά ωστόσο έχουν έναν παρανομαστή όπως σημειώνουν ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού: την απαίτηση για την ενίσχυση του Ελληνικού στόλου, τόσο με νέες μονάδες επιφανείας αλλά κυρίως με την συντήρηση των υπαρχόντων μέσων.

 

HellasJournal

Shares