Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και οι κυρώσεις της ΕΕ “δεν έφεραν ακόμη σαφή αποτελέσματα”

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε σήμερα ότι ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα μέτρα για την επιβολή ανώτατων τιμών “δεν έφεραν ακόμη σαφή αποτελέσματα” και ότι η εφαρμογή τους είναι ακόμη ασαφής.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο στη θάλασσα τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει το μέτρο ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή της.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα όσον αφορά τις κυρώσεις και τo πλαφόν που επιβλήθηκε δεν έφεραν σαφή αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που εφαρμόστηκαν στις 5 Δεκεμβρίου, βλέπουμε μια κατάσταση αβεβαιότητας στην εφαρμογή”, δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού της χώρας για το 2023 στο Ριάντ.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι η αντίδραση της Ρωσίας και οι ενέργειες που θα λάβει ως απάντηση σε αυτά τα εργαλεία είναι μια άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν εξετάζεται η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές.

“Αυτά τα εργαλεία δημιουργήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν μπορούν να τους επιτύχουν”, είπε, αναφερόμενος στο ανώτατο όριο τιμών.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ενόψει του 2023 περιλαμβάνουν τις πολιτικές COVID-19 της Κίνας. Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Κίνας από τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid “χρειάζεται ακόμη χρόνο”, είπε.

Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για την τιθάσευση του πληθωρισμού εξακολουθούν επίσης να αποτελούν παράγοντα.

“Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ασχολούνται με τη διαχείριση του πληθωρισμού, ανεξάρτητα από το κόστος αυτών των μέτρων και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”.

Η απόφαση της συμμαχίας OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις 5 Οκτωβρίου αποδείχθηκε ότι ήταν η σωστή, αν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις, είπε.

Ο OPEC+ συνεδρίασε τελευταία φορά στις 4 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή εν μέσω μιας εξασθενημένης οικονομίας και αβεβαιότητας σχετικά με το πώς το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών θα επηρεάσει την αγορά. Δήλωσε ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να εστιάζει στη σταθερότητα της αγοράς κατά το επόμενο έτος.

Είπε επίσης ότι επέμεινε να συμμετέχει κάθε μέλος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στη λήψη αποφάσεων.

“Η ομαδική δράση απαιτεί συμφωνία και ως εκ τούτου συνεχίζω να επιμένω ότι κάθε μέλος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, είτε πρόκειται για μεγάλο είτε για μικρό παραγωγό… να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων”, πρόσθεσε. “Η συναίνεση έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares