Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024

Το Περού σε Διπλωματική κρίση με το Μεξικό: Ανακαλεί τον πρεσβευτή του

Για την κυρία Μπολουάρτε (Πρόεδρος του Περού), οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ (Πρόεδρος του Μεξικού) την Παρασκευή παραβίασαν τη διεθνή αρχή να μη γίνονται επεμβάσεις από οποιαδήποτε χώρα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/02) πως ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας της στο Μεξικό διότι ο μεξικανός ομόλογός της Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαρακτηρίζει την κυβέρνησή της αντισυνταγματική.

Επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις
Για την κυρία Μπολουάρτε, οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ νωρίτερα χθες παραβίασαν τη διεθνή αρχή να μη γίνονται επεμβάσεις από οποιαδήποτε χώρα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει την αναγγελία της αρχηγού του περουβιανού κράτους.

Η αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα πρόεδρος του Περού την 7η Δεκεμβρίου, λίγες ώρες αφού το Κογκρέσο αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον προκάτοχό της Πέδρο Καστίγιο, αντιμέτωπο με κατηγορίες για «πραξικόπημα», καθώς προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Ο κ. Καστίγιο συνελήφθη και παραμένει έκτοτε προφυλακισμένος. Οι εξελίξεις πυροδότησαν πολιτική κρίση, με μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Κατά την κυρία Μπολουάρτε, ο μεξικανός ομόλογός της υποστηρίζει την απόπειρα του κ. Καστίγιο να προχωρήσει σε «πραξικόπημα».

«Παραβιάζει» το διεθνές δίκαιο
«Με τις δηλώσεις του, ο κ. Λόπες παραβιάζει την αρχή του διεθνούς δικαίου για τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και αυτές που αφορούν την υπεράσπιση και την προώθηση της δημοκρατίας», είπε η αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού της διαγγέλματος.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε πως το Μεξικό συνεχίζει να υποστηρίζει τον Πέδρο Καστίγιο και να τον θεωρεί τον νόμιμο πρόεδρο του Περού, αφού παύθηκε «παράνομα» από το αξίωμα.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Λόπες Ομπραδόρ συναντήθηκε στο Μεξικό με τη σύζυγο του κ. Καστίγιο, τη Λίλια Παρέδες.

newsbomb.gr

Shares