Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει Stryker στην Ουκρανία

Το τροχοφόρο όχημα κινείται πιο αθόρυβα από ένα Bradley και μπορεί να μεταφέρει περισσότερους στρατιώτες, εννέα σε σύγκριση με έξι σε ένα τυπικό M2


Όπως ενημέρωσε το Politico, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Stryker στην Ουκρανία σε ένα επερχόμενο πακέτο βοήθειας για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει μια αναμενόμενη εαρινή ρωσική επίθεση.

Η είδηση ​​ακολουθεί την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει 50 Bradley Fighting Vehicles, ένα ισχυρό θωρακισμένο όχημα που φέρει ένα αυτόματο πυροβόλο, ένα πολυβόλο και πυραύλους TOW.

Τα Strykers ενδέχεται να είναι μέρος της επόμενης δόσης στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος όπως και άλλοι ζήτησε την ανωνυμία του για να συζητήσει τις εσωτερικές συζητήσεις πριν από μια ανακοίνωση. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακοινώσει το πακέτο, με ή χωρίς Strykers, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, περίπου την ώρα της επόμενης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία.

Οι άνθρωποι τόνισαν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και η διοίκηση θα μπορούσε να αποφασίσει να στείλει τους Strykers σε μελλοντικό πακέτο.

«Δεν έχουμε ανακοινώσεις να κάνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Γκάρον Γκαρν. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν σχολίασε την ώρα του Τύπου.

Τα Strykers θα ήταν άλλη μια ενίσχυση ικανοτήτων για το ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο του Κιέβου και θα βοηθούσαν στην κάλυψη μιας κρίσιμης ανάγκης για τεθωρακισμένα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια δεύτερη κινητοποίηση για μια μεγάλη νέα επίθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Ενώ τα Strykers δεν είναι τόσο ισχυρά ή προστατευτικά όσο τα τανκς, το οχτάτροχο θωρακισμένο όχημα μάχης που κατασκευάστηκε από την General Dynamics Land Systems μπορεί να λειτουργεί σε χιόνι, λάσπη και άμμο, αν και η κινητικότητα εκτός δρόμου περιορίζεται κάπως λόγω της έλλειψης τροχιών.

«Οι Ουκρανοί χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκτός από άλλες χώρες που τα παρέχουν, είναι αυτό που έχουμε στο απόθεμα», είπε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας. «Όχι τόσο καλό όσο ένα Bradley για αγώνα τανκ, αλλά καλό για να προστατεύεις το πεζικό και να φτάνεις κοντά σε έναν αγώνα».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία χιλιάδες οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των Humvee και οχημάτων ανθεκτικά στις νάρκες που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Αλλά το Strykers θα μπορούσε να προσφέρει μια ισορροπία μεταξύ ενός τανκ και ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού.

Οι χειριστές του στρατού λένε ότι το τροχοφόρο όχημα κινείται πιο αθόρυβα από ένα Bradley και σημειώνουν ότι μπορεί να μεταφέρει περισσότερους στρατιώτες, εννέα σε σύγκριση με έξι σε ένα τυπικό M2.

Τα οχήματα αναπτύχθηκαν αρχικά στο Ιράκ με τάγματα πεζικού των ΗΠΑ, όπου επέτρεψαν στα αμερικανικά στρατεύματα να κινηθούν γρήγορα κατά μήκος ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ πρόσφεραν περισσότερη προστασία από ένα Humvee, μαζί με ένα πολυβόλο διαμετρήματος 0,50 που χειριζόταν εξ αποστάσεως ένας στρατιώτης μέσα στο όχημα.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη ένα παρόμοιο όχημα, καθώς το πρώτο από τα προγραμματισμένα 39 Καναδικά τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης μάχης – μια καναδική έκδοση του Stryker που κατασκευάστηκε επίσης από την General Dynamics – άρχισε να φτάνει στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες. Τα οχήματα αγοράστηκαν αρχικά για τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά τον Ιούνιο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι εκτρέπει την παράδοσή τους στην Ουκρανία.

Πηγή:  pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares