Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022

Το Πεντάγωνο εφαρμόζει σχέδιο για τη χειραγώγηση χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με τις ανατροπές στον μουσουλμανικό κόσμο συνειδητοποιήσαμε την επιρροή που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Πεντάγωνο εφαρμόζει τώρα σχέδιο για τη χειραγώγηση χρηστών με τη βοήθεια των facebook και Twitter.

Οι μάχες δεν διεξάγονται μόνο στα πεδία μαχών, αλλά και στο διαδίκτυο. Προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και πραγματοποίηση διαδηλώσεων στον μουσουλμανικό κόσμο. Αμερικανοί ειδικοί στον πόλεμο του κυβερνοχώρου έχουν θέσει τώρα σε εφαρμογή ένα νέο

Κινητό με πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

πολύπλοκο πρόγραμμα με τη βοήθεια του οποίου επιδιώκουν να ασκήσουν επιρροή στη νέα γενιά σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το πρόγραμμα ονομάζεται OEV, Operation Earnest Voice, «Επιχείρηση Ειλικρινής Φωνή». Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα δηλώνουν παράλληλα πολλές διαφορετικές ψεύτικες ταυτότητες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, blog και chat για να υπερασπίζονται ιδεολογικά τις ΗΠΑ. Όχι όμως στα αγγλικά, αλλά στα φαρσί, τα αραβικά, τα ούρντου και τα πάσντου.

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου ο στρατηγός και διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους τονίζει ότι «στόχος μας είναι μεταφέρουμε πληροφορίες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ακραίες ιδεολογίες και την προπαγάνδα των αντιπάλων των ΗΠΑ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Στα σκαριά το ειδικό πρόγραμμα για τους υπολογιστές

Με το πρόγραμμα «Επιχείρηση Ειλικρινής Φωνή» το Πεντάγωνο προτίθεται να καταπολεμήσει την ιδεολογία ακραίων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως της Αλ Κάιντα και να παρεμποδίσει την στρατολόγηση νέων μελών. «Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου», εξηγεί στα μέλη του κογκρέσου ο στρατηγός Πετρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Washington Times το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει αναθέσει στην εταιρία Ntrepid να δημιουργήσει για 2,7 εκατομμύρια ένα ειδικό πρόγραμμα για υπολογιστές με τη βοήθεια του οποίου οι στρατιώτες θα μπορούν να μπαίνουν στο facebook και το twitter με ψεύτικες ταυτότητες, θα συμμετέχουν στις συζητήσεις στα μπλογκ και θα ανταλλάσουν πληροφορίες με νέους που δεν γνωρίζουν φυσικά την πραγματική ταυτότητα των στρατιωτών.

Ταμπού για τους προπαγανδιστές τα αγγλικά

Παρουσία και στο twitter επιδιώκουν οι άνθρωποι του Πενταγώνου

Η επιχείρηση δεν θα διεξάγεται ωστόσο στα αγγλικά. Τα αγγλικά είναι ταμπού για τους στρατιώτες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, διότι η «Επιχείρηση Ειλικρινής Φωνή» δεν θα πρέπει να χειραγωγήσει τον αμερικανικό πληθυσμό, εξηγεί ο Μπιλ Σπικς εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης McDill στην Πολιτεία της Φλόριντα. «Η επιχείρηση απευθύνεται μόνο σε ξένους λαούς και κυρίως στις αραβικές χώρες»

Ralph Sina / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares