Τετάρτη , 8 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Το Πεκίνο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στην Καμπούλ

 

Η Κίνα “καταδίκασε απερίφραστα” σήμερα την επίθεση που διαπράχθηκε χθες κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με το Πεκίνο να σημειώνει ότι έχει συγκλονιστεί από το λουτρό αίματος για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Καμικάζι έβαλαν στόχο χθες, Πέμπτη, το πλήθος των Αφγανών που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας με την ελπίδα να διαφύγει από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί, και τον τραυματισμό 160, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς.

“Η Κίνα έχει συγκλονιστεί από τις εκρήξεις αυτές και τις καταδικάζει απερίφραστα”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τσάο Λιζιάν.

Η επίθεση αυτή “δείχνει ότι η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν παραμένει περίπλοκη και σοβαρή”, πρόσθεσε και κάλεσε “τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν μέτρα (…) για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αφγανικού λαού και των ξένων πολιτών”.

Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε από το Αφγανιστάν 210 πολίτες της τον περασμένο μήνα, είχε και πάλι καλέσει στα μέσα Αυγούστου τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παρέμεναν εκεί.

Η έλλειψη σταθερότητας στο Αφγανιστάν συνιστά για εκείνη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής της Σιντζιάνγκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η περιοχή αυτή πλήττεται εδώ και καιρό από επιθέσεις που αποδίδονται σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων και το Πεκίνο έχει επιβάλει εκεί εδώ και κάποια χρόνια πολύ αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Οι κινεζικές αρχές φοβούνται κυρίως ότι Ουιγούροι μαχητές θα βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares