Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Tο παρασκήνιο του «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες κάλπες – Σενάρια για ανασχηματισμό και αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Γιατί ο πρωθυπουργός έκλεισε με κάθετο και αιφνιδιαστικό τρόπο τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Το παρασκήνιο της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πώς την αποκωδικοποιεί το επιτελείο του. Ξεκίνησαν συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και… ανασχηματισμό;

Η αλήθεια είναι πως ιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς και τους βουλευτές του ο πρωθυπουργός με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Από χτες (07.07.2022) επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση το Κυριάκου Μητσοτάκη, πόσο μάλλον που και ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και οικονομικά και πολιτικά.

Γιατί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έδειχνε προς την πλευρά των πρόωρων εκλογών, τώρα δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Πως αποκωδικοποιούν την απόφαση του πρωθυπουργού…;

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης “ποντάρει” στο “χαρτί” της θεσμικότητας με στόχο την σταθερότητα της χώρας δηλώνουν “γαλάζια” στελέχη, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση θα αποφέρει μακροπρόθεσμα και δημοσκοπικά οφέλη.

Παρ’ ότι δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που θα φέρει ο χειμώνας, εκτιμούν ότι το πρόβλημα της ενέργειας αυτό καθ’ αυτό αλλά και των ανατιμήσεων που πυροδοτεί, θα καταστήσει μονόδρομο την συντονισμένη Ευρωπαϊκή αντίδραση, με απτά μέτρα στήριξης των κρατών – μελών και των κοινωνιών τους. Κι αυτό θεωρούν ότι είναι κάτι το οποίο μέτρησε ο Πρωθυπουργός στην απόφαση του.

Όπως και το γεγονός ότι λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, είναι σοβαρός ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί σε μια περίοδο ακυβερνησίας, με… μεγάλα ρίσκα. «Φανταστείτε να χρειαστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να χειριστεί ένα επεισόδιο με την Τουρκία ή μια έξαρση της ενεργειακής κρίσης» δηλώνει σκωπτικά κυβερνητικό στέλεχος.

Κάποιοι παραπέμπουν στο παράδειγμα του Μακρόν και στην περιπέτεια που μπήκε η Γαλλία από την πολιτική αστάθεια, εκτιμώντας ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάθε κυβέρνηση που θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκλογές εν μέσω αυτής της «καταιγίδας» μπορεί να έχει παρόμοιες δυσκολίες.

 

Μητσοτάκης: «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας»

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω έναν δύσκολο χειμώνα να διαχειριστώ, ας γίνει έτσι» δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός (Skai 100,3). «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» πρόσθεσε.

Ξεκίνησαν συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και… ανασχηματισμό;

Μετά και την απόλυτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023, στο πολιτικό σκηνικό ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής…
Ενώ με το που έκλεισε ο Πρωθυπουργός τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, άνοιξαν αμέσως τα σενάρια για ανασχηματισμό. Εφόσον αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση του, τότε εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν με το βλέμμα στις εκλογές…. Θα είναι στοχευμένες, ειδικά σε περιοχές όπου η Ν.Δ. έχει σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη “πειστούν” ότι μπορούν να βάλουν μία άνω τελεία στον προεκλογικό τους αγώνα.

Πάντως από χτες, η κυβέρνηση διανύει τον 4ο χρόνο της θητείας της. Η χρονιά είναι σε κάθε περίπτωση προεκλογική και αυτό δεν φαίνεται ότι τους… «καθησυχάζει».

Shares