Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Το παγκόσμιο αρνητικό κλίμα ακολουθούν οι ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τις απώλειες σε Ασία και Wall Street μετά την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve χθες στο Κογκρέσο η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ενώ δεν θα θα διαστάσει να προχωρήσει και με μεγαλύτερα βήματα στη σύσφιξη της πολιτικής της, αν διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός δεν επιβραδύνει προς τον στόχο του 2%. Αυτό επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες που είχε πυροδοτήσει προσδοκίες στην αγορά ότι ο κύκλος σύσφιξης έβαινε προς την ολοκλήρωση του.

Ο Πάουελ ανέφερε εξάλλου ότι τα αμερικανικά επιτόκια ενδεχομένως να χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Η κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη θα συνεχιστεί σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 0,3% στις 459,15 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,15% στις 15.534,67 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,35% υποχώρησε στις 7.313,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,3% κινείται στις 7.898,93 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας άνοδο 3,5% από τον Δεκέμβριο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 1,4% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι λιανικές πωλήσεις στο μεταξύ υποχώρησαν 0,3% τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προβέψεις των αναλυτών για άνοδο 2%. Τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία είχαν κατρακυλήσει 5,3%.

Πηγή: capital.gr

Shares