Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το ντόμινο της ύφεσης σκάει στην Ελλάδα – Σοβαρές οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ….

Σε κατάσταση πανικού το ελληνικό ΑΕΠ και ελεύθερη πτώση από 13% μέχρι και 16%!


Η κυβέρνηση ετοιμάζεται άρον άρον να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης σ’ ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, σημαντικά μεγαλύτερης από τις αρχικές προβλέψεις.

Τα μηνύματα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την έκταση της ύφεσης κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται, καθώς στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ υποχωρεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πτώση του σε ποσοστό από 13% έως 16% στο πιο ακραίο σενάριο.

Στα ίδια αρνητικά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και η ύφεση στο γ΄ τρίμηνο, λόγω της «βουτιάς» των τουριστικών εισπράξεων.

Προβλέπεται ότι θα καταγραφούν κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και μεγάλη υποχώρηση στο λιανικό εμπόριο, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το β’ τρίμηνο του έτους, οδηγώντας σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των εκτιμήσεων για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο τζίρος των επιχειρήσεων το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος υποχώρησε κατά 25,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έφθασε τα 58,9 δισ. ευρώ, από 78.8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Δραματική είναι η κατάσταση στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ενώ με αγωνία περιμένει το οικονομικό επιτελείο τον συνολικό απολογισμό των θερινών μηνών, όπου θα συμπεριληφθούν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.

 

ΠΗΓΗ

Shares