Τετάρτη , 19 Φεβρουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

To νέο υπερόπλο που εντυπωσιάζει: Ανεβαίνει επίπεδο η Κύπρος με τα Nora-B52 – Εντυπωσιακό βίντεο από την παρέλαση….

Παρουσιάστηκε το νέο υπέροπλο της Κύπρου Nora-B52. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 59η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης που άρχισε στις έντεκα το πρωί στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο θα δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Φέτος για πρώτη φορά παρίσταται στην παρέλαση και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας και συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ Aλεξάνταρ Βούλιν.

Το νέο υπερόπλο της ΕΦ

Το νέο υπερόπλο της Εθνικής Φρουράς —> https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/neo-yperoplo-tis-ef-paroysiazetai-stin-simerini-parelasi-pic

Gepostet von Offsite Cy am Dienstag, 1. Oktober 2019

 

TA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ NORA

Η προμήθεια των Nora B52 έρχεται να ενισχύσει το αυτοκινούμενο πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς σε μεγάλο βαθμό, καθώς μέχρι τώρα διαθέτει μόλις μία (1) Μοίρα με 12 πυροβόλα Zuzana Μ2000G των 155 χιλιοστών και άλλη μια (1) με 12 παλαιά, περιορισμένων δυνατοτήτων, Mk F3, των 155 χιλιοστών, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα. Να σημειωθεί ότι στο συμβόλαιο υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 24 πυροβόλα.

Το Nora B52 είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκινούμενο πυροβόλο, που ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, βελτιωμένο σύστημα κίνησης εκτός δρόμου, σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς, εξαερισμό, σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, σύστημα επικοινωνίας πληρώματος (ενδοεπικοινωνία), σύστημα ελέγχου πυρός και ανεξάρτητη μονάδα παροχής ισχύος, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία του πυροβόλου σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα. Το πυροβόλο είναι τοποθετημένο επί οχήματος 8 x 8, ενώ το βάρος μάχης δεν ξεπερνά τους 36 τόνους (βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το πυροβόλο Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017).

Το πυροβόλο ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης και έχει αναχορηγία 36 βλημάτων και 36 προωθητικών γεμισμάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα και 12 προωθητικά γεμίσματα βρίσκονται εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης, ενώ τα υπόλοιπα 24 βλήματα και προωθητικά γεμίσματα είναι αποθηκευμένα στο όχημα. Η καμπίνα του προσωπικού, το σύστημα παροχής ισχύος και ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών παρέχουν προστασία από φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών και θραύσματα οβίδων των 155 χιλιοστών.

Το Nora B52 μπορεί να κινηθεί, επί ασφάλτου, με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων, ενώ σε χωματόδρομο η μέγιστη ταχύτητα του ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα. Εκτός δρόμου, το πυροβόλο κινείται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων. Μπορεί να περάσει τάφρο μήκους 1,6 μέτρων, να ανέβει ανηφόρα με κλίση 50%, να κινηθεί σε δρόμο με πλευρική κλίση 20%, και να κινηθεί εντός νερού, μέχρι το ύψος του 1 μέτρου. Η μέγιστη εμβέλεια του, όταν κινείται σε άσφαλτο, είναι της τάξεως των 1.000 χιλιομέτρων (στα 500 χιλιόμετρα είναι η εμβέλεια σε κίνηση σε χωματόδρομο), ενώ μπορεί να κινηθεί, για 50 χιλιόμετρα, με σκασμένα ελαστικά.

Ο κύριος οπλισμός του είναι το πυροβόλο των 155 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, ενώ ενσωματώνει και ένα πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών. Για εκπαιδευτικούς λόγους ενσωματώνει και ένα συζυγές πυροβόλο M-55 των 20 χιλιοστών. Για την αυτοπροστασίας του φέρει και εκτοξευτές καπνογόνων βολίδων των 82 χιλιοστών.

Το πλήρωμα είναι πενταμελές (αρχηγός, πυροβολητής, οδηγός και δύο υπηρέτες στοιχείου). Το σύστημα ελέγχου πυρός του πυροβόλου περιλαμβάνει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, προσανατολισμού και καθορισμού βασικής πορείας, σύστημα καθορισμού της θέσης του πυροβόλου, το σύστημα επικοινωνίας του πυροβόλου με το προϊστάμενο κλιμάκιο και μεταξύ του πληρώματος, όλα τα στοιχεία βολής και τα σκοπευτικά συστήματα.

Οι διαστάσεις του είναι (μήκος x πλάτος x ύψος) 11 μέτρα x 2,95 μέτρα x 3,45 μέτρα και ενσωματώνει κινητήρα ισχύος 410 ίππων. Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων. Η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης.

 

 

 

 

pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares