Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Σύγκρουση ΝΑΤΟ Ρωσίας… μέσω Ουκρανίας

 

Ένα από τα όπλα που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για την εξάλειψη των ναυτικών όπλων της συμμαχίας, μπορεί να είναι ο υπερηχητικός αντιπλοιικός πύραυλος Zircon, το εύρος πτήσης του οποίου μπορεί να φτάσει χιλιάδες χιλιόμετρα


H Ουκρανία, με επικεφαλής την τρέχουσα κυβέρνησή της, ενδεχομένως θα κάνει τα πάντα για να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, ακόμη και ενάντια στη θέληση ορισμένων χωρών μελών της συμμαχίας. Εδώ κρύβεται η πραγματική απειλή για την Ευρώπη και για το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Tα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν την Ουκρανία ως ένα κράτος που, μαζί με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σε περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, θα παίξουν το ρόλο των ανατρεπτικών χωρών.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία (;) καθώς το «αμυντικό σχέδιο» καθορίζει τις ενέργειες του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και περιλαμβάνει την πιθανότητα εχθροπραξιών, από τη Βαλτική στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, φαίνεται ότι η έμφαση δίνεται στο θέατρο λειτουργιών της Μαύρης Θάλασσας. Ένα επιχείρημα υπέρ μιας τέτοιας υπόθεσης, μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση που ελήφθη στη συνάντηση των αρχηγών του υπουργείου Άμυνας του ΝΑΤΟ, για να μελετήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς στρατευμάτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Χθες η Ουκρανική κυβέρνηση, «γιόρτασε» την παραλαβή τού τρίτου φορτίου “Javelins” που μεταφέρθηκε στο Κίεβο . Πρόκειται για ένα αμερικανικό αντιαρματικό συγκρότημα, του οποίου ο πύραυλος, μπορεί να στοχεύσει σε έναν στόχο και να τον χτυπήσει χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Δυνητικά τρομερό όπλο, αλλά ο όγκος των παρεχόμενων Javelins και πυρομαχικών για αυτούς, δεν δίνει ακόμη λόγο να πούμε, ότι τα συγκροτήματα θα αντιστρέψουν κατά κάποιο τρόπο τη στρατιωτική κατάσταση στο Donbass.

Από την άνοιξη του 2018 μέχρι και φέτος, ο Ουκρανικός στρατός παρέλαβε 47 συγκροτήματα Javelins και 360 περίπου πυραύλους, κόστος που υπερβαίνει τα 100 εκ. δολάρια. Αυτό μας δείχνει ότι το Κίεβο ακόμη και να μην γίνει δεκτό στις τάξεις του ΝΑΤΟ, η συμμαχία μπορεί να αναπτύξει πυραύλους στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Πολιτική και βάση για το μέλλον
Κυρίως, η προμήθεια των Javelins είναι ένα «πολιτικό σημάδι» προς την Ουκρανία, που θέλουν να δείξουν, ότι «οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν έναν σύμμαχο σε μπελάδες». Ο Τραμπ, το χρειαζόταν για να αποδείξει ότι δεν ήταν «πράκτορας του Κρεμλίνου». Και ο Μπάιντεν, για να εξομαλύνει το αρνητικό από τη συγκατάθεση για την ολοκλήρωση του “Nord Stream-2”.

Αλλά οι πολιτικές εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι οι κύριες, καθώς είναι χαρακτηριστικό, ότι για την σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, αμέσως μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, αυτός ο συγχρονισμός υπονοεί ότι το Κίεβο θα παραμείνει στην τροχιά των αμερικανικών στρατιωτικών συμφερόντων.

Από τη μία πλευρά, ο παραλήπτης μπορεί να είναι η Μόσχα, η οποία την παραμονή διέκοψε τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και δεν κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις στο Ντονμπάς, (να αποχωρήσει από το Μινσκ-2 και να «χαρίσει» στην Ουκρανία ένα ανεξέλεγκτο τμήμα των συνόρων). Έτσι, της αποδεικνύεται ότι «θα υπάρξουν συνέπειες».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ίδια η δυτική κοινωνία και οι ουκρανικές ελίτ, που πρέπει να τους εξηγήσουν ( ΗΠΑ ) με κάποιο τρόπο, γιατί το Κίεβο δεν γίνεται δεκτό στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ μεταφέρει δυνάμεις στα σύνορα της Ρωσίας

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετά τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας , ανακοίνωσε την μεταφορά στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μόσχα, αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες του γραφείου αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και του γραφείου πληροφοριών της Συμμαχίας στη ρωσική πρωτεύουσα από την 1η Νοεμβρίου.

Ο Πούτιν, με την σειρά του επεσήμανε επίσης μια στενότερη απειλή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από την υποθετική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Οι χώρες της συμμαχίας, υπό το πρόσχημα των κέντρων εκπαίδευσης, μπορούν να αναπτύξουν πυραύλους στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο πρόεδρος.

Ο Πούτιν εξήγησε, ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας απαγορεύει την τοποθέτηση ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της χώρας, «αλλά κανείς δεν απαγορεύει τα εκπαιδευτικά κέντρα» και κάτω από αυτό το πρόσχημα, «μπορεί να τοποθετηθεί οτιδήποτε». “Αύριο θα εμφανιστούν πύραυλοι κοντά στο Χάρκοβο, τι πρέπει να κάνουμε με αυτό;” ρώτησε ο Ρώσος ηγέτης.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει πυραύλους, για παράδειγμα, στην περιοχή του στρατιωτικού πεδίου Yavoriv, ​​που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ. Είναι επίσημα γνωστό, ως το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας της Εθνικής Ακαδημίας των Χερσαίων Δυνάμεων. Οπότε οι Ουκρανοί «εταίροι» της συμμαχίας, δεν θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο «κέντρο εκπαίδευσης» πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, για παράδειγμα, στην ίδια περιοχή του Χάρκοβο, αφού η τοποθεσία του είναι μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Αν μιλάμε για τις ήδη υπάρχουσες πιθανές βάσεις του ΝΑΤΟ, τότε είναι απαραίτητο να αναφέρουμε το σημείο του επιχειρησιακού ελέγχου των πλοίων στο Ochakov (περιοχή Νικολάεφ, λιγότερο από 200 χλμ. από την ακτή της Κριμαίας). Αυτό το κέντρο , κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε από τις δυνάμεις του 1ου κινητού τάγματος κατασκευής του στόλου των ΗΠΑ στον Ατλαντικό και στη βάση του, μπορεί να αναπτυχθεί μια πλήρης βάση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κοντά στην Οδησσό, στο λιμάνι του Γιούζνι, θα χτίσουν επίσης μια ναυτική βάση υπό το πρόσχημα ενός εκπαιδευτικού κέντρου. Ειδικότερα, υπάρχουν το 235ο στρατόπεδο εκπαίδευσης για μονάδες (Mikhailovka, περιοχή Mykolaiv) και το 241ο πεδίο εκπαίδευσης συνδυασμένων όπλων στο χωριό Aleshki, στην περιοχή Kherson, τοποθεσίες που θα μπορούσαν να αποθηκευτούν όπλα του ΝΑΤΟ. Και οι δύο τοποθεσίες, είναι επίσης γεωγραφικά κοντά στην Κριμαία.

Ο στρατιωτικός ειδικός Alexei Leonkov, ανέφερε επίσης μια στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ, εκπαιδεύονται ελεύθεροι σκοπευτές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU).

Είναι προφανές, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο μπλοκ του Ατλαντικού, έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος και όχι ως μια «απλή» βάση. Ας θυμηθούμε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, σήμαινε και σημαίνει, την εμφάνιση στρατιωτικών υποδομών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι αμυντικού χαρακτήρα.

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να φοβάται, καθώς γνωρίζει ότι μια σειρά από τροποποιημένους Tomahawk, επιτρέπουν τον εξοπλισμό πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Έτσι, οι διαβεβαιώσεις του Στόλτενμπεργκ, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει «νέους επίγειους πυρηνικούς πυραύλους» στην Ευρώπη, είναι μάλλον χαμηλής αξίας.

Αλλά για την Ρωσία, υπάρχει η ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες, κατανοούν ότι σε αυτή την περίπτωση, η απάντησή της θα είναι ανάλογη, ένας από τους πρώτους στόχους θα είναι η τοποθεσία των πυραυλικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μπορούμε να φτάσουμε στο Χάρκοβο με οποιοδήποτε επιχειρησιακό-τακτικό πύραυλο. Το κέντρο εκπαίδευσης Yavoriv είναι πιο μακριά, αλλά μπορούμε να το φτάσουμε με πυραύλους κρουζ», διαβεβαιώνει ο συνταξιούχος συνταγματάρχης Τιμοσένκο.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ένα από τα όπλα που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για την εξάλειψη των ναυτικών όπλων της συμμαχίας, μπορεί να είναι ο υπερηχητικός αντιπλοιικός πύραυλος Zircon, το εύρος πτήσης του οποίου μπορεί να φτάσει χιλιάδες χιλιόμετρα. «Ενώ αυτός ο πύραυλος υπάρχει στη θαλάσσια έκδοση, αλλά μπορεί και θα πρέπει, να εμφανιστεί και μια αεροπορική έκδοση», υπενθύμισε ο Τιμοσένκο.

Η εμφάνιση πυραυλικών βάσεων κάπου κοντά στο Χάρκοβο, θα σημαίνει ότι η Ρωσία, θα αποτρέψει αυτήν την απειλή, εξάλλου ο χρόνος πτήσης για τα όπλα της είναι αρκετά σύντομος, ανεξάρτητα από το είδος των πυραύλων, υποηχητικών ή υπερηχητικών.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares