Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Το Λιμενικό κλείνει το Ναυάγιο της Ζακύνθου: Φόβοι για νέες κατολισθήσεις…

Ο προβληματισμός των κατοίκων της Ζακύνθου φαίνεται να είναι μεγάλος για το εάν και κατά πόσο το Ναυάγιο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι, αλλά και η περιοχή στο επάνω πλάτωμα θα έχει μια ευπρεπισμένη εικόνα μετά την κατολίσθηση.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, το νησί βρίσκεται στο στάδιο των διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων αφού αυτό εισέπραξε ο Δήμαρχος Ζακύνθου παραδίδοντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο με τις άδειες παρέμβασης σε αναδασωτέα δασική έκταση και εν συνεχεία στο υπουργείο Τουρισμού για την περιοχή του Ναυαγίου.

Πάντως την ίδια στιγμή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Λιμεναρχείου για την απαγόρευση προσέγγισης-αγκυροβολίας πλωτών μέσων και λήψης θαλασσίου λουτρού στον Όρμο «Ναυάγιο Ζακύνθου», ορίζοντας τα όσα πρέπει να ισχύουν ενώ για να αλλάξει απαιτούνται εγγυήσεις και σαφείς οδηγίες για το ποια τμήματα της παραλίας είναι ασφαλή και ποια όχι.

Η απόφαση του Λιμεναρχείου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 907/15.03.2019 αναφέρει:

«Έχοντας υπόψη την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης – ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος, συνεπεία των φυσικών φαινομένων της 13ης Σεπτεμβρίου 2018 και εκ της 26ης Οκτωβρίου 2018, το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και την ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίζουμε:

1. Την απαγόρευση προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας και εωσότου καθορισθούν-υλοποιηθούν θεσμικά αρμοδίως τα διαλαμβανόμενα στα (ιδ) και (ιζ) σχετικά και βεβαιωθεί θεσμικά αρμοδίως η εξάλειψη του κινδύνου συνεπεία των φυσικών φαινομένων (ιθ) σχετικού.

Με απόφασή του το λιμενικό απαγόρευσε κάθε είδους πρόσβαση στο «στολίδι» της Ζακύνθου.Με απόφασή του το λιμενικό απαγόρευσε κάθε είδους πρόσβαση στο «στολίδι» της Ζακύνθου.

2. Οι παραβάτες της εν λόγω απόφασης ανεξαρτήτως συντρεχουσών ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/73 (ΦΕΚ 261/Α’/1973) όπως ισχύει.

3. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται κάθε άλλη απόφαση που έρχεται σε αντίθεση αυτής ή/και που αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν».

Η μελέτη του Ευθύμιου Λέκκα

Ερώτημα παραμένει το εάν όσα απαιτούνται να γίνουν θα προβλέπονται στη εκπόνηση νέας δωρεάν μελέτης που πρότεινε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος και είχε εξηγήσει γιατί είχε σημειωθεί κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Η συνδρομή του ζητήθηκε προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί ενώ επισκέπτες και επαγγελματίες, θα πρέπει να αναμένουν τις προτάσεις που θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα με την εκτίμηση πως με επιπλέον μέτρα και περιορισμούς θα ξεχάσουμε όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα για την πρόσβαση στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η μελέτη που θα υποβληθεί στις τοπικές αρχές και το Λιμεναρχείο θα συνταχθεί στη βάση η παραλία να είναι ασφαλής στην πρόσβαση και ως προς τα σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων να απαγορευτεί η πρόσβαση και παραμονή.

Καθοριστικός θα είναι το επόμενο διάστημα ο ρόλος και των τοπικών αρχών, που θα κληθούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την οριοθέτηση της ακτής, την τοποθέτηση σήμανσης και το κυριότερο, την παρουσία φύλακα που όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να βρίσκεται εκεί για να επιβλέπει την τήρηση των οδηγιών που θα δοθούν.

iefimerida.gr

Shares