Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Το κλίμα επενδυτικής “ευφορίας” παγκοσμίως έφερε κέρδη για τις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν την Παρασκευή, με τον γενικό δείκτη της Ιταλίας να κινείται θετικά εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1.09%, με τον κλάδο βασικών πόρων να ηγείται των κερδών με 2,2% και το σύνολο των βασικών χρηματιστηρίων και κλάδων σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κινείται με άνοδο 1,20%.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,74%, στις 12.959,81 μονάδες με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει κέρδη 0,93%, στις 6.091,91 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 7.232, 85 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,13% και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,22%.

Η σουηδική εταιρεία υπολογιστών cloud Sinch ήταν η εταιρεία με τη θετικότερη κίνηση μετοχών, καθώς κατέγραψε κέρδη 11% σε μερική ανάκαμψη μετά από ένα σερί πέντε ημερών απωλειών. Στο κάτω μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, οι μετοχές της Direct Line απώλεσαν περισσότερο από 13% αφού η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία ακύρωσε την αγορά μετοχών ύψους 59,6 εκατομμυρίων δολαρίων και μείωσε το guidance για τα κέρδη της.

Η θετική εκκίνηση στην Ευρώπη ακολουθεί το παγκόσμιο ανοδικό κλίμα, με βασικούς δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού να σημειώνουν μίνι άλμα 2%, ενώ και τα futures των αμερικανικών δεικτών δείχνουν ανοδικές τάσεις, αν και πιο ήπιες.

Το “ράλι ανακούφισης” της Παρασκευής είχε ως καύσιμο την πεποίθηση των traders ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά του αναμενομένου στην επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η Fed προσανατολίζεται σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης (δηλ. κατά 0,75%) και όχι κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, όπως προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές.

Οι φόβοι περί επικείμενης ύφεσης έχουν κυριαρχήσει στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η επιθετική δράση της Fed – σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού – θα οδηγήσει τελικώς την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο έδειξαν εκτίναξή του στο 9,1% για τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Ιούνιο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares