Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Το «κατηγορώ» των ηθοποιών για την αποφυλάκιση Λιγνάδη: Από την Μαρία Κίτσου στον Γιάννη Στάνκογλου

«Χιονοστιβάδα» οι αντιδράσεις στα θέατρα της επικράτειας για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη

Ξεκάθαρη απόσταση από τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά την καταδική του για δύο βιασμούς ανηλίκων και την απόφαση του δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παίρνουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του.

Το Σαββατοκύριακο στα περισσότερα αρχαία θέατρα της επικράτειας όπου αυτή την περίοδο παίζονται παραστάσεις της αρχαία δραματουργίας οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτές εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με την αποφυλάκιση Λιγνάδη μετά την καταδίκη του για δύο βιασμούς.

«Όχημα» της καταδίκης το κείμενο του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών στο οποίο γίνεται λόγος για απόφαση που καταπατά «το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική».

«Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης» αναφέρεται στο κείμενο που διάβασαν ηθοποιοί όπως η Μαρία Κίτσου στην παράσταση «Ηλέκτρα» και ο Γιάννης Στάνκογλου στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης».

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ διαβάστηκε και στην πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Η Ανατολή», και στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο αλλά και στην παράσταση «Ρίζες από βαμβάκι», στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ μεταξύ άλλων αναφέρει για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

«Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.

Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος Δημήτρης Λιγνάδης για δυο βιασμούς παιδιών, να παραμείνει στη φυλακή».

 

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares