Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2022

Το ιστορικό Μανιάκι, τόπος ηρωικής θυσίας

Το ιστορικό Μανιάκι, τόπος ηρωικής θυσίας

Στην ευλογημένη από τη φύση μεσσηνιακή γη, στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Τριφυλίας, βρίσκεται το Μανιάκι, τόπος ηρωικής θυσίας του Γρηγορίου Δικαίου, ευρέως γνωστού ως Παπαφλέσσα, και των συναγωνιστών του στις 20 Μαΐου 1825


Στην ευλογημένη από τη φύση μεσσηνιακή γη, στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Τριφυλίας, βρίσκεται το Μανιάκι, τόπος ηρωικής θυσίας του Γρηγορίου Δικαίου, ευρέως γνωστού ως Παπαφλέσσα, και των συναγωνιστών του στις 20 Μαΐου 1825.

Ο Παπαφλέσσας (προσωνυμία του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου ή Φλέσσα), που γεννήθηκε το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς του 1821, αλλά και εξέχον μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Αφού εργάστηκε για τη διάδοση των σκοπών της Φιλικής Εταιρείας στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ο Παπαφλέσσας επέστρεψε στην Πελοπόννησο, όπου κήρυξε την έναρξη του Αγώνα μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821). Έλαβε μέρος σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις (Άργος, Δερβενάκια κ.α.), στην Α’ και Β’ Εθνοσυνέλευση, ενώ διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Αστυνομίας.

Η απόφαση του Παπαφλέσσα να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ που είχαν εισβάλει στην Πελοπόννησο το 1825 είχε ως αποτέλεσμα την περιώνυμη μάχη στο Μανιάκι, όπου ο Παπαφλέσσας και πολλοί από τους συντρόφους του έχασαν τη ζωή τους, πιστοί μέχρι τέλους στις ιδέες τους και στα ιδανικά τους.

Στο ιστορικό Μανιάκι βρίσκονται σήμερα οι εκκλησίες του Αγίου Γρηγορίου και του Αγίου Κωνσταντίνου, ο ανδριάντας του Παπαφλέσσα και η εκκλησία της Ανάστασης, όπου φυλάσσονται τα οστά των αγωνιστών της μάχης στο Μανιάκι.

Βορειότερα, στη θέση «Ταμπούρια», στη διαδρομή προς το χωριό Φλεσιάδα, έχει ανεγερθεί το μνημείο του Παπαφλέσσα.

Οι ταξιδιώτες αντικρίζουν σε βραχώδη λόφο πυραμίδα με οξυκόρυφη απόληξη και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares