Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το Ιράν χτύπησε για πρώτη φορά στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν: Μεγάλες καταστροφές για το Μπακού…(BINTEO)

Στα άκρα η σύγκρουση…

Πριν από λίγες ώρες, ως απάντηση στο αδιάκοπο βομβαρδισμό του ιρανικού εδάφους, αλλά και της παραβίασης των ιρανικών συνόρων από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ο ιρανικός στρατός ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους και πυροβολικό στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες κατέληξαν σε πολύ σοβαρές συνέπειες για το Μπακού, μετά από μια επιθετική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκτοξεύσεις πυραύλων και βολές πυροβολικού στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αφού ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει drone Kamikaze, στέλνοντάς το πέρα βαθιά μέσα στα σύνορα του Ιράν, ενεργοποιώντας την ιρανική αεράμυνα.

“Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν εντόπισε και κατέρριψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του Αζερμπαϊτζάν ισραηλινής κατασκευής Harop το πρωί”, ανέφεραν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Είναι γνωστό ότι λόγω της κατάπαυσης του πυρός οι επιθέσεις Αζέρων και Αρμενίων είχαν διακοπεί, αλλά αυτό τελικά δεν ισχύει. Πριν μερικές ημέρες, η Τεχεράνη είχε εκδώσει μια σκληρή προειδοποίηση και στα τρία μέρη της σύγκρουσης, δηλώνοντας ότι οποιοδήποτε συμβάν που θα οδηγούσε σε παραβίαση των συνόρων της χώρας ή θα κατέληγε σε βομβαρδισμό της επικράτειας της θα γινόταν ανεπαίσθητα πρόσχημα για αντίποινα.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χατάμι είχε πει σε δηλώσεις την Τρίτη 6 Οκτωβρίου:

”Έχουμε προειδοποιήσει τα δύο μέρη της σύγκρουσης στην περιοχή του Καυκάσου σχετικά με το βομβαρδισμό ιρανικών εδαφών… Έχουμε ενημερώσει το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία ότι η εθνική ασφάλεια του Ιράν, η ασφάλεια του λαού μας και οι παραμεθόριες περιοχές είναι πολύ σημαντική για την Τεχεράνη.”

Ο Χατάμι επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν την ρίψη πυραύλων στο ιρανικό έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετά αεροσκάφη και βλήματα πυροβολικού έχουν πέσει στο ιρανικό έδαφος, λοξοδρομώντας από τις μάχες στο Καραμπάχ και το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Ως αποτέλεσμα των επεισοδίων αυτών στο ιρανικό έδαφος, έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια και έχουν αναφερθεί αρκετά θύματα. Το Ιράν δεν θα ανεχθεί την παρουσία «τρομοκρατών» κοντά στα βόρεια σύνορά του, προειδοποίησε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τη στιγμή που πολλές χώρες ανησυχούν για την παρουσία τζιχαντιστών από τη Συρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

”Είναι απαράδεκτο για μας το ότι ορισμένοι θέλουν να μεταφέρουν τρομοκράτες από τη Συρία και άλλες περιοχές προς ζώνες που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας”, δήλωσε ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το Ιράν, το οποίο διατηρεί σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, και είχε καλέσει τις δύο χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προσφέροντας την μεσολάβησή του.

pentapostagma.gr

Shares