Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το Ιράν αρνείται ότι ήθελε να δολοφονήσει τον σύμβουλο του Τραμπ

Την άμεση αντίδραση του Ιράν έφερε η αποκάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και ηγετικό ρόλο σε αυτό φέρεται να είχε μέλος των επίλεκτων Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Το Iράν απέρριψε ως «αβάσιμη, πολιτικά υποκινούμενη» την κατηγορία της αμερικανικής δικαιοσύνης για συνωμοσία για τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Το Ιράν προειδοποιεί με έντονο τρόπο για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον Ιρανών πολιτών υπό το πρόσχημα αυτών των γελοίων και αβάσιμων κατηγοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη (10.08.2022) ότι κατηγορεί τον 45χρονο Σαχράμ Πουρσαφί ή Μεχντί Ρεζαγί όπως είναι επίσης γνωστός, ότι προσφέρθηκε να πληρώσει 300.000 σε πρόσωπα που ζούσαν στη χώρα, για να φέρουν εις πέρας το σχέδιο δολοφονίας του Τζον Μπόλτον.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τζον Μπόλτον εκτός από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η συνωμοσία για τη δολοφονία του, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχε ως σκοπό την εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020, από αμερικανικό πλήγμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Απριλίου 2022, ο Σαχράμ Πουρσαφί ήρθε σε επαφή με το πρόσωπο που αποκάλυψε τη συνωμοσία χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα, δίνοντάς του οδηγίες για να εντοπίσει, να φωτογραφήσει και μετά να σκοτώσει τον Τζον Μπόλτον.

 

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit.gr

Shares