Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Το φρικτό πρόσωπο της διαφθοράς: Ή θα την φάμε ή θα μας φάει…

Η εικόνα του Δημήτρη Συλλούρη με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι να κλείνει το μάτι αυτάρεσκα σε αυτούς που του πρότειναν μια μεγάλη απάτη, θα μείνει στην ιστορία ως η πιο σκληρή απεικόνιση της απόλυτης διαφθοράς. του Άριστου Μιχαηλίδη

Της διαφθοράς ενός βαθιά ριζωμένου και αλαζονικού συστήματος, που δεν το ενδιαφέρει ούτε καν να κρύβεται. Γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα το ενοχλήσει κανείς, η ατιμωρησία βασιλεύει από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα τολμήσω να πω ότι όποιος ήθελε να καταχραστεί τη θέση του, μπορούσε να το πράξει. Είχε και ευκαιρίες, και σχεδόν μια πλήρη διασφάλιση ατιμωρησίας», έλεγε το 2017 ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε μια από τις πολλές παρόμοιες παρεμβάσεις του. Κι αυτή είναι η διαχρονική διαπίστωση όσων πραγματικά ασχολήθηκαν με ζητήματα διαφθοράς. Όπως και του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, που την ίδια ώρα κατέθετε τη δική του διαπίστωση: «Δυστυχώς μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα. Κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται πρόσωπα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις, διαπράττονται εγκλήματα». (Μιλούσαν σε ημερίδα με θέμα τη διαφθορά, που οργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Λοιπόν, η αλήθεια είναι όπως ακριβώς την ομολογούσαν οι δυο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, οι οποίοι πολεμήθηκαν όσο λίγοι από το κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τώρα, λοιπόν, που ξέσπασε η κοινωνία, που οργίστηκε με όσα είδε στο βίντεο «Συλλούρης γκέιτ», ας σκεφτεί τι κάνει η ίδια όταν δέχεται πόλεμο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Διότι, εντάξει, καλώς τα φορτώνουμε όλα στους αξιωματούχους και στους πολιτικούς, στην κυβέρνηση και στα κόμματα, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε που και που ότι όλοι αυτοί δεν είναι τίποτα επισκέπτες από το διάστημα, είναι δικοί μας άνθρωποι, είναι της οικογένειας, πολλοί είναι και εκλεγμένοι από εμάς. Έχουμε ικανοποιηθεί που παραιτήθηκε ο Συλλούρης; Νομίζουμε ότι πατάχθηκε η διαφθορά; Μας αρκούν τα παχιά λόγια που αραδιάζουν οι πολιτικοί μας αυτές τις μέρες, που όλως αιφνιδίως είναι όλοι διώκτες της διαφθοράς και της διαπλοκής;

Δεν πρέπει να αρκούν τα λόγια πλέον. Οφείλουν να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα εννοούν οι πολιτικοί μας. Το πρώτο, απλό και γρήγορο που μπορούν να κάνουν είναι να ενισχύσουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Να του δώσουν τη νομική, την οικονομική και την πολιτική κάλυψη ώστε οι έλεγχοι του να είναι ανεμπόδιστοι. Διότι, μέχρι τώρα όλες οι δυνάμεις του πολιτικού προσωπικού αναλώνονται για να βρεθεί τρόπος είτε να ελεγχθεί, είτε να απαξιωθεί ο Γενικός Ελεγκτής. Κι αυτό, όχι μόνο από την κυβερνητική πλευρά, αλλά και από την αντιπολίτευση από την οποία πρόσφατα ακόμα προήλθε η ιδέα να καταργηθεί ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή και στη θέση του να διοριστεί πολυπρόσωπο συμβούλιο.

Έχει ευθύνη, όμως, και η κοινωνία των πολιτών η οποία παρακολουθεί χρόνια ολόκληρα τον πόλεμο φθοράς που γίνεται κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και είτε δεν αντιδρά, είτε τάσσεται στην πλευρά των κομμάτων και της κυβέρνησης. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, για να πω ένα παράδειγμα, ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), ο οποίος πλασάρεται ως ένας όμιλος μοντέρνων και μορφωμένων, που εργάζεται για την εξυγίανση, εξέδωσε ανακοίνωση για να επιτεθεί κι αυτός στον κ. Μιχαηλίδη. Γιατί έλεγε ότι «είναι εξαιρετικά επιλεκτικός στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται» και «επιδεικνύει υπέρμετρο ζήλο στην αναζήτηση «μαγισσών», όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την επικοινωνία των δύο κοινοτήτων στο νησί και συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης». Καθένας με τον πόνο του, δηλαδή. Πότε είδαν αυτοί τον Γενικό Ελεγκτή να ασχολείται με την επικοινωνία των δύο κοινοτήτων στο νησί και την εξεύρεση λύσης, μόνο οι ίδιοι ξέρουν. Να πω κι άλλο παράδειγμα. Έγινε προχτές εκδήλωση κατά της διαφθοράς έξω από το Συνεδριακό με τους πολίτες να απαιτούν την παραίτηση του Συλλούρη. Τι μπορεί να σημαίνει η εμφάνιση εκεί πανό με το σύνθημα: «Ανοίξετε τα οδοφράγματα να μεν σας πάρει ο δαίμονας», και τι η επίθεση κατά του Οδυσσέα ακόμα κι από έναν όμιλο που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας; Τι άλλο, εκτός από το ότι έχουμε τους διεφθαρμένους που μας αξίζουν!

philenews.com

Shares