Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το δολάριο βασιλιάς των νομισμάτων και το 2023;

Τη χρονιά που πέρασε το δολάριο είχε την καλύτερη ετήσια επίδοσή του εδώ και επτά χρόνια


Το δολάριο επιβεβαίωσε το 2022 την ισχύ του ως ο βασιλιάς των νομισμάτων. Επωφελούμενοι από τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια, το δολάριο είχε την χρονιά που δύει,την καλύτερη ετήσια επίδοσή του εδώ και επτά χρόνια.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχώρησε περίπου 0,16% στη τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 30 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν είναι πτώση, δεδομένου ότι κέρδισε περισσότερο από 8% όλο το έτος.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed, μια ανθεκτική εγχώρια οικονομία και το καθεστώς του ως ασφαλούς καταφυγίου παγκοσμίως.Το ανελέητο ράλι του, το 2022 κατέστρεψε τα ξένα νομίσματα, άφησε σημάδια στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών και έδωσε στους επενδυτές μια από τις καλύτερες τάσεις της χρονιάς.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλο που το δολάριο δυσκολεύεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι φόβοι ύφεσης θα μπορούσαν να το κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα και το 2023.

Το ευρώ έκλεισε τη χρονιά στα 1,0669 δολάρια αλλά σημείωσε 6 % ετήσια μείωση. Η λίρα είχε τη χειρότερη επίδοσή της έναντι του δολαρίου από το 2016, όταν η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πτώση έναντι του δολαρίου ήταν περίπου 11%.

Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε σε υψηλό 10 ημερών στα 131,72 γεν το δολάριο, αλλά η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας το έχει ωθήσει προς τα κάτω κατά 13% φέτος, τη χειρότερη επίδοσή του από το 2013.

Η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας
Η επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve οδήγησε σε υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι ο καταλύτης και για την ενίσχυση του δολαρίου. Ωστόσο, κι άλλοι παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Οι επενδυτές στράφηκαν προς το δολάριο, ένα δημοφιλές ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους αβεβαιότητας, για να αντισταθμίσουν την αυξημένη αστάθεια της αγοράς που τροφοδοτείται από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό, την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην ελκυστικότητα του δολαρίου ήταν η συγκριτική ισχύς της αμερικανικής οικονομίας, σε μια εποχή που μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έφερε τη Γηραιά ήπειρο στο χείλος της ύφεσης. Επιπλέον, η κινεζική οικονομία δυσκολεύεται να κερδίσει έδαφος λόγω των αυστηρών περιορισμών λόγω του Covid.

Θα συνεχίσει το δολάριο την πορεία του το 2023; Μια ανάλυση του Reuters υποδηλώνει ότι η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα προκαλούσε επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων, ένας ήπιος ευρωπαϊκός χειμώνας ή ένα γρήγορο άνοιγμα στην Κίνα – θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια κίνηση κατά του δολαρίου. Στο τρέχον πολιτικό και οικονομικό κλίμα, ωστόσο, δύσκολα αναμένεται αλλαγή ταχύτητας για το δολάριο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Shares