Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το διπλο χτύπημα που πυροδότησε το νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά πάνω από 15% στα 99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίστροφα αρνητικές πιέσεις ασκήθηκαν στις αμερικανικές τιμές


Διπλό χτύπημα δέχτηκε σήμερα ο κλάδος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που επηρέασε αμέσως τις τιμές και διατάραξε τα σχέδια της Ένωσης για την μείωση της εξάρτησης της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε νωρίτερα από την ρωσική Gazprom, η οποία ανακοίνωσε πως θα περιορίσει κατά περίπου 40% τις ροές αερίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η εταιρεία επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα που απέδωσε σε καθυστερήσεις της γερμανικής Siemens Energy, η οποία με τη σειρά της υποστήριξε πως ο εξοπλισμός (και συγκεκριμένα οι τουρμπίνες φυσικού αερίου) που περίμενε για επισκευές στον αγωγό από το εργοστάσιο της στο Μόντρεαλ έχει μπλοκαριστεί από τις καναδικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μεγάλη ζημιά στην Freeport
Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τις ΗΠΑ και την Freeport LNG, στο Τέξας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό επεξεργασίας και εξαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Freeport υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά από έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως το τέρμιναλ θα παραμείνει κλειστό για περίπου τρεις εβδομάδες. Τελικά η εκτίμηση αυτή αποδείχτηκε λανθασμένη. Σε νέα ανακοίνωση της σήμερα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως οι επισκευές θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη της χρονιάς και πως ιδανικά θα καταφέρει να επανέλθει σε μερική λειτουργία μετά από 90 ημέρες!

Ο τερματικός σταθμός της Freeport μπορεί να επεξεργαστεί 20,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο και ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Υπολογίζεται δε, πως κάλυψε περίπου το 10% των εισαγωγών αμερικανικού LNG που έκανε φέτος η Ευρώπη.

Νέο ράλι στις τιμές
Οι δύο αυτές δυσάρεστες εξελίξεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν εκ νέου το πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης στην προσπάθεια της να μειώσει την εξάρτηση της από τις ρωσικές ροές.

Η αντίδραση στις τιμές ήταν άμεση. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά πάνω από 15% στα 99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα βρετανικά συμβόλαια φυσικού αερίου παράδοσης Ιουλίου εκτοξεύτηκαν κατά 25%(!) στα 1,97 στερλίνες ανά θερμική μονάδα.

Την ίδια ώρα στην αμερικανική αγορά οι τιμές υποχώρησαν δραστικά κατά πάνω από 15%, καθώς οι traders ανησυχούν πως οι εταιρείες LNG θα χάσουν χρήματα από την αδυναμία τους να καλύψουν παραγγελίες από το εξωτερικό και κυρίως βέβαια από την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να διοχετεύσουν επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη φέτος. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει την βάση για την διευρυμένη ενεργειακή σχέση των δύο πλευρών, καθώς η Ε.Ε. σκοπεύει να αυξήσει την ετήσια ζήτηση για αμερικανικό LNG κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους της για την δραστική όσο και ταχεία μείωση της εξάρτησης της από τις ενεργειακές ροές από την Ρωσία.

Πηγή ΟΤ

Shares