Κυριακή , 14 Απριλίου 2024

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά για πρώτη φορά τα 33 τρισ. δολάρια

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το χρέος της χώρας έφτασε τα 33,04 τρισ. Δολάρια.

Την ώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο προσπαθεί να αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης με την ψήφιση ενός νέου προσωρινού προϋπολογισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν λήγει το οικονομικό έτος 2023, το χρέος της χώρας έχει ανέλθει σε ιστορικά επίπεδα.

Ο Μάικλ Πίτερσον, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Peter G. Peterson, το οποίο εργάζεται για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων οικονομικών προκλήσεων της Αμερικής, ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται κατά τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι νομοθέτες παρασύρονται από τη μία βραχυπρόθεσμη οικονομική κρίση στην άλλη.

Αναφέροντας ότι το όριο του χρέους των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπεράστηκε μετά την «αναμέτρηση» για το όριο του χρέους τον Ιούνιο στη χώρα, ο Πίτερσον δήλωσε ότι θέλει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στο ίδιο το χρέος, το οποίο είναι το κύριο πρόβλημα, αντί για κομματικές διαμάχες που δεν επιλύουν τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ έφθασαν το όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών άρχισε να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την υπέρβαση του ορίου και να αποτρέψει μια πιθανή χρεοκοπία.

Μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους, επιτεύχθηκε συμφωνία στο Κογκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Ιούνιο νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους και την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας.

ieidiseis

Shares