Τρίτη , 2 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Το “χαμόγελο” της Κίνας στον Μπάιντεν κρύβει μια προειδοποίηση

Tα μηνύματα που εκπέμπει η Κίνα μοιάζουν με τις ματριόσκες, τις ρωσικές “φωλιασμένες” κούκλες. Υπάρχουν πολλά στρώματα που πρέπει να περάσει κανείς για να φτάσει στην αλήθεια.

Επιφανειακά, το Πεκίνο υποδέχτηκε με θέρμη την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Λέει επίσης καλά λόγια για συνεργασία “win – win” με την Ουάσινγκτον που θα “απαλύνει” τις φυσικές διαφορές που θα υπάρξουν μεταξύ των δύο δυνάμεων. Εμφανίζεται εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποιούσε για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Matrioske Russe, 5 Matrioska Stile Hohloma | Babushka in Legno Giocattolo Regalo, Disegno con Foglie Nere e Dorate e Bacche Rosse, Realizzata a Mano in Russia | Hohloma, 5 Pezzi, 17 cm:

Οι ρωσικές κούκλες

Ο κινέζος πρόεδρος Τσι Γινπίνγκ εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει σε βάθος σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και τη συνεργασία, την επόμενη εβδομάδα, όταν θα απευθύνει διαδικτυακή ομιλία στη σύνοδο του Νταβός. Η Κίνα ίσως να επιθυμεί ειλικρινά μία επανεκκίνηση. Τα λόγια της, ωστόσο, περιέχουν μία προειδοποίηση για τον Μπάιντεν: “Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τον Τραμπ και αναμένουμε από εσένα να τα διορθώσεις.”

Η κίνηση του Πεκίνου να επιβάλει κυρώσεις αξιωματούχους της διακυβέρνησης Τραμπ, αναμεσά τους και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν ήταν συμβολική. Δεν σκόπευε να παρακωλύσει τις διακοπές του Πομπέο στο Μακάο. Ήταν σημάδι ότι η Κίνα θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση που οι Η.Π.Α. συνεχίσουν την επικριτική τους στάση για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην αυτόνομη επαρχία Τσινγιάνγκ.

Xinjiang | autonomous region, China | Britannica

H επαρχία Τσινγιάνγκ – με κίτρινο χρώμα 

Η κατάσταση με την Τσινγιάνγκ έχει οξυνθεί ιδιαίτερα καθώς το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον εξαιτίας ανάρτησης που υπερασπιζόταν την πολιτική του Πεκίνου στην περιοχή. Ο Μπάιντεν είναι απίθανο να συγκινηθεί. Οι Δημοκρατικοί θα κλιμακώσουν την κριτική. Ήδη ένας Αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει τον χαρακτηρισμό “γενοκτονία” που έχει αποδοθεί στα συμβάντα στην επαρχία Τσινγιάνγκ. Οι εβδομάδες που ακολουθούν θα δείξουν την τάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: Bloomberg

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares