Σάββατο , 15 Αυγούστου 2020

Το CARNEGIE προειδοποιεί…. Η Λιβύη είναι επείγουσα κατάσταση…

Το CARNEGIE προειδοποιεί.... Η Λιβύη είναι επείγουσα κατάσταση...

Η Λιβύη είναι επείγουσα κατάσταση για την ΕΕ

Το αδιέξοδο στη Λιβύη συνεχίζεται.

Τα τελευταία χρόνια, οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες έχουν αποτύχει να σταματήσουν τις μάχες μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj στην Τρίπολη και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον στρατηγό Khalifa Haftar στα ανατολικά της χώρας.

κείμενο Marc Pierini για το CARNEGIE EUROPE

Σήμερα, οι ξένες παρεμβάσεις προέρχονται κυρίως από την Τουρκία στα Δυτικά, που υποστηρίζει την GNA και την Ρωσία που υποστηρίζει τον Haftar και έχει τραβήξει μια γραμμή στην άμμο στο κέντρο της χώρας για να σταματήσει την προώθηση του GNA. Η Αίγυπτος, άλλος ένας σύμμαχος του haftar, έχει δηλώσει την προθυμία της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά δεν έχει στείλει στρατό στο λιβυκό έδαφος.

Η στήριξη της Ρωσίας στον Haftar δεν είναι κάτι νέο. Είναι στο πλαίσιο μιας στρατηγικής πολλών διαστάσεων στη λεκάνη της Μεσογείου με στόχο την ενίσχυση του στρατιωτικού της αποτυπώματος, των επενδύσεων σε ενεργειακούς πόρους και με το να είναι πολιτικά παρούσα στη γειτονιά της εε.

Περιλαμβάνει τη χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως της Wagner Group και συριακών πολιτοφυλακών, αλλά και αποστολή αεροπορικών assets από τη βάση της Hmeimin στη Συρία, μια ενδιάμεση εγκατάσταση που σχεδιάστηκε για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική -όχι μόνο για τον πόλεμο της Συρίας.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία προκύπτει από πολλαπλά κίνητρα και ακολουθεί μια διπλή συμφωνία με την GNA να επαναπροσδιορίζει τα τουρκο-λιβυκά θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και να συνάπτει συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια.

Σε γεωπολιτικούς όρους, αυτή η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μονομερές βήμα που έκανε η Άγκυρα σε μια στιγμή που η GNA και η πρωτεύουσά της, η Τρίπολη, βρισκόταν υπό ακραία πίεση από τα στρατεύματα του Haftar. Οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας έχουν διασώσει την GNA με σημαντικές στρατιωτικές προμήθειες -συμπεριλαμβανομένων ένοπλων drones και πυραύλων μικρής εμβέλειας- συμβούλους και συριακές πολιτοφυλακές. Αυτή η επιχείρηση, σε σύγκριση με τη ρωσική διάσωση του καθεστώτος του Σύριου προέδρου Bashar al-Assad από το χείλος της κατάρρευσης τον Σεπτέμβριο του 2015, αποσκοπούσε να φέρει απτά οφέλη στην Άγκυρα.

Ασχέτως με τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις, η Λιβύη συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία για την Ευρώπη.

Με τα 1800 χλμ μεσογειακών ακτογραμμών και 4.000 χλμ χερσαίων συνόρων με την Αλγερία, το Τσαντ, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, το Σουδάν και την Τυνησία, η Λιβύη αποτελεί μια τεράστια χερσαία μάζα. Έχει φιλοξενήσει παραδοσιακά πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου καθώς και σταθερά επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιαίτερα ιταλικά (ένας αγωγός αερίου διασχίζει την Melittah και τη Σικελία).

Η συνέχεια… ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares