Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Το BFMTV απέλυσε δημοσιογράφο μετά από έρευνα ότι αναμειγνύονται ξένες δυνάμεις

Το ενημερωτικό δίκτυο BFMTV της Γαλλίας απέλυσε δημοσιογράφο του, έπειτα από έρευνα εις βάρος του επειδή υπήρχαν υποψίες ότι ξένες δυνάμεις αναμειγνύονταν στη δουλειά του. Παράλληλα, κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, σύμφωνα με εσωτερικό email που στάλθηκε σήμερα (23.2.2023) Πέμπτη.

Το BFMTV άρχισε την εσωτερική έρευνα τον Ιανουάριο και απέλυσε τον δημοσιογράφο Ρασίντ Μ’Μπαρκί, καθώς υπήρχαν υποψίες για τις ειδήσεις που μετέδιδε με αντικείμενο τους Ρώσους ολιγάρχες, το Κατάρ και τη δυτική Σαχάρα, τις οποίες μετέδιδε από την νυκτερινή εκπομπή του στο ενημερωτικό δίκτυο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Forbidden Stories, η υπόθεση αποτελεί ένα μικρό τμήμα μίας τεράστιας επιχείρησης παραπληροφόρησης που διευθύνεται από ισραηλινή εταιρεία που πουλά τις υπηρεσίες της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της έρευνας της ομάδας Forbidden Stories, που δημοσιεύθηκε σε 30 διεθνή ΜΜΕ (ανάμεσά τους η Le Monde και ο Guardian) στην εταιρεία συμμετέχουν πρώην μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η ισραηλινή μηχανή παραπληροφόρησης Team Jorge
Η έρευνα της ομάδας Forbidden Stories αποκάλυψε την ισραηλινή μηχανή παραπληροφόρησης παγκόσμιας κλίμακας που αποκαλείται Team Jorge και πουλά υπηρεσίες hacking και παραπληροφόρησης σε πολιτικούς οργανισμούς και εταιρείες που πραγματοποιούν εκστρατείες επηρεασμού.

Διαθέτει λογισμικό που ονομάζεται Advanced Impact Media Solutions (AIMS) και επιτρέπει την διασπορά προϊόντων παραπληροφόρησης μέσω χιλιάδων πλαστών λογαριασμών σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι ειδήσεις που ανήκαν σε εκστρατείες παραπληροφόρησης της Team Jorge περιλαμβάνονταν στις νυκτερινές εκπομπές του Ρασίντ Μ’Μπαρκί στο BFMTV.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος παραδέχθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου στο Politico, που έκανε την αποκάλυψη της υπόθεσης, ότι χρησιμοποίησε «πληροφορίες που έφθαναν σε αυτόν από πληροφοριοδότες» και ότι δεν ακολούθησε τις συνηθισμένες συντακτικές πρακτικές.

Η εσωτερική έρευνα στο γαλλικό ενημερωτικό δίκτυο εντόπισε σειρά εκπομπών κατά την περίοδο 2021 και 2022 κατά τις οποίες ειδήσεις μεταδίδονταν χωρίς την τήρηση των διαδικασιών διασταύρωσης και εκτός της συντακτικής γραμμής, γράφει στο σημερινό εσωτερικό email ο γενικός διευθυντής του BFMTV Μαρκ-Ολιβιέ Φοζιέλ.

«Οι παραλείψεις αυτές αποτελούν αποκλειστική ευθύνη ενός δημοσιογράφου που δεν τήρησε τους ισχύοντες στην σύνταξη κανόνες. Η διεύθυνση αποφάσισε την καταγγελία του συμβολαίου του στις 21 Φεβρουαρίου 2023».

Μήνυση κατ’ αγνώστων σχετικά με τα περιστατικά θύμα των οποίων υπήρξε το BFMTV κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 για παθητική δωροδοκία και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

newsit.gr

Shares