Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023

«Το Αντιγιαμάν δεν είναι μία πόλη βομβαρδισμένη, αλλά κατεστραμμένη»

Τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες διασώστες στην Τουρκία, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα χαλάσματα, περιέγραψαν ο Γιώργος Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών και ο Ανδρέας Κορίκης, μέλος της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης.

Ο χειριστής της Sugar είπε χαρακτηριστικά για σκυλίτσα ότι έτρεμε χθες από το κρύο και την εξάντληση. «Η Sugar είναι άκρως εξαντλημένη, δούλεψε και βοήθησε πάρα πολύ και σε άλλες ομάδες για την ανεύρεση 2 ζωντανών» ανέφερε ο Γιώργος Ρουμελιώτης και συμπλήρωσε:

«Εργαστήκαμε και βγάλαμε 3 άτομα, νεκρά δυστυχώς , ήταν πατέρας και δύο παιδιά. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Το κρύο είναι απίστευτο, ο κόσμος δεν έχει πού να μείνει, δεν έχει να φάει , γενικά δεν έχει τίποτα. Το πρόβλημα ήταν πώς γίνεται σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών δεκαώροφων να έγιναν όλα χαλίκι».

Όπως είπε, δούλεψαν στο camp των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτοί μας έλεγαν πού να δουλέψουμε και πού πρέπει να πάμε. Πήγαμε για να δουλέψουμε σε βάρδιες και τελικά δεν σταματούσαμε να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι την επόμενη μέρα συνεχώς. Αφήσαμε πίσω μία κατεστραμμένη πόλη και ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια. Από τον κόσμο στην Τουρκία βρήκαμε μεγάλη αγάπη» είπε στην συνέχεια.

Ανδρέας Κορίκης: «Η εικόνα αυτή την στιγμή στο Αντιγιαμάν δεν είναι μία πόλη βομβαρδισμένη, αλλά κατεστραμμένη»
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όταν βρέθηκε στην αγορά της Κωνσταντινούπολης καταχειροκροτήθηκε.

«Εμείς είχαμε λίγο χρόνο πριν από την πτήση που είχαμε από Κωνσταντινούπολη προς Θεσσαλονίκη και κατεβήκαμε στο κέντρο. Μία ομάδα περίπου δέκα ατόμων σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανε μία βόλτα στη αγορά. Την στιγμή που αναγνώρισαν την ομάδα διάσωσης ξέσπασαν τα χειροκροτήματα» είπε από την πλευρά του, ο Ανδρέας Κορίκης, μέλος της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης και συνέχισε:

«Εμείς επιχειρήσαμε στο Αντιγιαμάν. Η εικόνα αυτή την στιγμή δεν είναι μία πόλη βομβαρδισμένη, αλλά κατεστραμμένη».

Σε ερώτηση προς τον κ. Κορίκη σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύει ότι θα επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές σε μία σχετική κανονικότητα, απάντησε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία.

Πηγή: newsbreak.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares