Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί “αποτυχημένο κράτος” εάν οι Ταλιμπάν ανατρέψουν τις κυβερνητικές δυνάμεις

Το να μεταβληθεί η χώρα της Κεντρικής Ασίας  σε “αποτυχημένο κράτος” είναι “ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να γίνουν οικτρή πραγματικότητα”, εκτός αν οι κυβερνητικές δυνάμεις μπορέσουν να αντισταθούν στους Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατηγός Νικ Κάρτερ προειδοποίησε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα έπρεπε να φτάσουν πρώτα σε στρατιωτικό αδιέξοδο με τους αντάρτες, οπότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο αρχηγός του επιτελείου Άμυνας προειδοποίησε επίσης τη διεθνή κοινότητα να μην νομιμοποιήσει τους Ταλιμπάν και τον ηγέτη τους Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος πρόσφατα είχε συνομιλίες με ανώτερα στελέχη στην Κίνα.

Taliban send high-level delegation to Islamabad in push to resurrect peace deal

Ο Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ

Τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται σφοδρές μάχες για τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων στην Καμπούλ, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Πικρή ειρωνεία; Ο διοικητής των τζιχαντιστών που ηγείται της επίθεσης στη Λασκάρ Γκα, ο Μαουλαβί Ταλίμπ, αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι μαζί με 5.000 μαχητές, μετά από συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Risk of new world war is real, head of UK armed forces warns | UK News | Sky News

O Nικ Κάρτερ 

Οι αφγανικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε μια τελευταία προσπάθεια να παραμείνουν στο προπύργιο της Χελμάντ. Η πτώση του Λασκάρ Γκα θα αποτελούσε σημαντική καμπή στην επίθεση που πραγματοποιούν οι Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, η επαρχία Χελμάντ υπήρξε η τοποθεσία για κάποιες από τις σκληρότερες μάχες στις οποίες συμμετείχαν βρετανικά στρατεύματα, με τη Λάσκαρ Γκα να είναι o χώρος μεγάλης στρατιωτικής βάσης.

Ερωτηθείς αν το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει ξανά “αποτυχημένο κράτος”, ο στρατηγός Κάρτερ εξήγησε: “Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε την τρέχουσα αφγανική κυβέρνηση και να ενισχύσουμε όσα προσπαθεί να κάνει.”

Map | Obama's War | FRONTLINE | PBS

Η θέση της επαρχίας Χελμάντ 

Ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο BBC Radio 4’s Today τόνισε ότι υφίσταται “πραγματικός κίνδυνος”, ότι “δίνουμε υπερβολική νομιμότητα στο κίνημα των Ταλιμπάν”. “Υπάρχει μια τεράστια ανακολουθία ανάμεσα σε αυτά που λέει δημόσια ο Μουλά Μπαραντάρ και σε αυτά που πράττει δημόσια όταν ταξιδεύει σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, και ούτω καθεξής. Η ανακολουθία φαίνεται καθαρά με τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, στο αφγανικό έδαφος.”

Afghanistan: Why Is Lashkar Gah Important?

Δορυφορική φωτογραφία της Λασκάρ Γκα 

Ο Κάρτερ αναγνώρισε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει “τεράστια ηθική ευθύνη” απέναντι στους Αφγανούς που βοήθησαν τα βρετανικά στρατεύματα ενεργώντας ως μεταφραστές.  “Έχουμε σοβαρή ηθική δέσμευση απέναντι σε όσους μας βοήθησαν”, είπε και πρόσθεσε ότι “δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στον αριθμό εκείνων που θα προσέλθουν και θα ζητήσουν βοήθεια”.

Πηγή: MailOnline

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares