Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Το αεροδρόμιο ανοίγει ξανά μετά το σοκαριστικό δυστύχημα με τη σύγκρουση αεροπλάνου – πυροσβεστικού

Collage_Maker-19-Nov-2022-01_57-AM

Η αναστολή των πτήσεων για πάνω από 24 ώρες προκάλεσε πολλά παράπονα επιβατών που δεν είχαν ενημερωθεί και καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο

Στο διεθνές αεροδρόμιο Χόρχε Τσάβες της Λίμας, της πρωτεύουσας του Περού, οι πτήσεις άρχισαν ξανά σταδιακά στις 07:00 ώρα Ελλάδας περίπου, αφού αποπερατώθηκε ο καθαρισμός και ο έλεγχος του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, όπου αεροσκάφος της γραμμής συγκρούστηκε προχθές Παρασκευή με όχημα της πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

«Μπορέσαμε να απομακρύνουμε το αεροσκάφος από την πίστα, έγιναν εργασίες και οι πτήσεις αρχίζουν ξανά», διευκρίνισε ο Χοσέ ντε λα Κρους, εκπρόσωπος της Lima Airport Partners (LAP), της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αερολιμένας έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν αεροπλάνο της LATAM, του αερομεταφορέα της Χιλής, με 102 επιβαίνοντες, καθώς επιτάχυνε για την απογείωση έπεσε πάνω σε όχημα της πυροσβεστικής που παρεισέφρησε στον διάδρομο.

 

Η σύγκρουση προκάλεσε πυρκαγιά στο αεροσκάφος —επρόκειτο για Airbus A320—, την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων όσων επέβαιναν σε αυτό και την αναστολή κάθε δραστηριότητας στο αεροδρόμιο, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως χθες Σάββατο στις 13:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας).

 

Το κλείσιμο το αεροδρομίου αποφασίστηκε να παραταθεί «εξαιτίας της περιπλοκότητας του δυστυχήματος» και της ανάγκης να αντιμετωπιστεί «η διαρροή καυσίμου που προκάλεσε», εξήγησε η LAP.

 

Δυο πυροσβέστες σκοτώθηκαν ακαριαία. Τρίτος πυροσβέστης που επέβαινε στο όχημα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

 

 

Η αναστολή των πτήσεων για πάνω από 24 ώρες προκάλεσε πολλά παράπονα επιβατών που δεν είχαν ενημερωθεί και καθηλώθηκαν στο έδαφος στον πιο πολυσύχναστο αερολιμένα του Περού.

Η LATAM —αεροπλάνο της οποίας με 48 επιβάτες αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ασουνσιόν τον περασμένο μήνα, αφού καταιγίδα κατέστρεψε μέρος του ρύγχους του εν πτήσει— ακύρωσε συνολικά 367 πτήσεις.

 

Αντιδράσεις για μια selfie

Τα πρόσωπά τους ήταν ακόμα καλυμμένα με πυροσβεστικό αφρό, αλλά αυτοί οι ανακουφισμένοι επιβάτες δεν νοιάζονταν, έπρεπε απλώς να απαθανατίσουν αυτή τη στιγμή για να τη θυμούνται για πάντα. Εκστασιασμένοι, έβγαλαν τα τηλέφωνά τους, χαμογέλασαν και τράβηξαν μια φωτογραφία που κάποιοι θα θεωρούσαν αργότερα τη “selfie της χρονιάς”.

 

Γιατί μόλις είχαν επιβιώσει από αεροπορικό δυστύχημα και αυτό δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Αναρτήθηκε στο Twitter από τον Enrique Varsi-Rospigliosi, η εικόνα έλαβε τη λεζάντα: “Όταν η ζωή σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία #latam” και έχει λάβει περισσότερα από 192.000 likes.

Ωστόσο, εν αγνοία τους εκείνη τη στιγμή, δύο πυροσβέστες από το φορτηγό που είχε συγκρουστεί με το αεροπλάνο της LATAM airlines στο διεθνές αεροδρόμιο Jorge Chavez του Περού στη Λίμα στις 18 Νοεμβρίου είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πηγή: protothema.gr

Shares