Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το 73% των Ελλήνων έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D – Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις

Εξαιρετικά υψηλός ο αριθμός των ατόμων σε Ελλάδα και Κύπρο που εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και στην υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πρόκειται μια βιταμίνη η οποία θεωρείται όχι μόνο καθορίζει την υγεία των οστών μας, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων αυτοάνοσων (σκλήρυνση κατά πλάκας κ.τ.λ), καθώς και άλλων σοβαρών νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη αυτή με 3 τρόπους: μέσω της διατροφής, των συμπληρωμάτων ή μέσω της έκθεσης του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αν και τα ποσοστά των ανθρώπων που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν παρουσιάσει άνοδο ανά τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές δεν περίμεναν πως τα νούμερα θα ήταν τόσο υψηλά σε Ελλάδα και Κύπρο, δεδομένου ότι αμφότερες απολαμβάνουν πάνω από 2.700 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διατροφολογική ιστοσελίδα «Nutrition Insight» τον περασμένο Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το 72,7% των κατοίκων της Ελλάδας και το 69,3% εκείνων που ζουν στην Κύπρο παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Το πρόβλημα αυτό αφορά το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, ωστόσο η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Σουζάνα Ξυδά, τονίζει ότι οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα τόσο διαδεδομένο φαινόμενο, γεγονός που προκαλεί την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για το λόγο που τα ποσοστά ατόμων με ανεπάρκεια είναι τόσο αυξημένα. Σύμφωνα με τις κυριότερες θεωρίες τους θα μπορούσε να ευθύνεται η μειωμένη έκθεσή μας στον ήλιο σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες, η αύξηση στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων ή ακόμα και κάποιοι γονιδιακοί παράγοντες.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D – Συμπτώματα

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι οι εξετάσεις αίματος και η επακόλουθη επίσκεψη στο γιατρό σας. Εάν το κρίνει αναγκαίο θα σάς συνταγογραφήσει την κατάλληλη δόση συμπληρώματος.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Yale, πολλοί άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν αναφέρουν κάποια συμπτώματα, ενώ άλλοι παρατηρούν συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να εξηγηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Τα βασικά συμπτώματα ανεπάρκειας σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

  • Πόνους στα οστά
  • Συχνά κατάγματα ή ραγίσματα στα οστά
  • Μυϊκοί Πόνοι
  • Συχνή αίσθηση μουδιάσματος στα πόδια ή τα χέρια «σαν να σας τρυπάνε βελόνες»
  • Αδυναμία στο πάνω μέρος των μπράτσων ή των μηρών
  • Σπασμοί μυών

Ανεπάρκεια βιταμίνης D – Επιπτώσεις

Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα των ΗΠΑ, «Med Line Plus», η βασικότερη επίπτωση της ανεπάρκειας ή της έλλειψης βιταμίνης D που έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί είναι η απώλεια πυκνότητας των οστών μας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα άτομα με ανεπάρκεια ή έλλειψη της βιταμίνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν στο μέλλον με μια σειρά σοβαρών νοσημάτων.

Αν ακόμα δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο επιδρά η βιταμίνη D σε αυτές τις ασθένειες, τα άτομα με ανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τις παρακάτω παθήσεις:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ.: σκλήρυνση κατά πλάκας, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
  • Καρκίνος
  • Διαβήτης
  • Υψηλή πίεση αίματος

ieidiseis.gr

Shares