Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και χώρες της ΕΕ ζητά ως «εγγυητές ασφαλείας» το Κίεβο

Ένα προσχέδιο σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείες που ζητά και τις χώρες που θέλει το Κίεβο ως εγγυητές, δημοσίευσε την Τρίτη το γραφείο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Το έγγραφο που φέρει τίτλο «Η Συνθήκη Ασφαλείας του Κιέβου» αναφέρει πως «οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι καταφατικές και σαφώς διατυπωμένες και θα περιγράφουν μια σειρά δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η ομάδα των εγγυητών μαζί με την Ουκρανία. Θα πρέπει να είναι δεσμευτικές στη βάση διμερών συμφωνιών, αλλά ενοποιημένες σε ένα κοινό έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ονομάζεται Συνθήκη Ασφαλείας του Κιέβου».

Επιπλέον, τονίζει ότι η συμφωνία μπορεί να ενώσει «την κύρια ομάδα συμμαχικών χωρών και την Ουκρανία». «Αυτή η ομάδα χωρών μπορεί να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία, καθώς και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και των Βαλτικών Κρατών, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο προσχέδιο γίνεται λόγος και για τη διεξαγωγή ασκήσεων στην Ουκρανία «με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων». «Το σχέδιο ασφαλείας του Κιέβου προβλέπει εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων. Χρησιμοποιώντας τις εθνικές και πολυεθνικές εκπαιδευτικές ασκήσεις των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν εκπαίδευση σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στο βαθμό που απαιτείται για τη δημιουργία αποτελεσματικών δυνάμεων για την άμυνα της επικράτειας και των εφεδρικών δυνάμεων», αναφέρει το κείμενο του σχεδίου.

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares