Η Ελληνική λύση συνεχίζει και εντός Βουλής αλλά και εντός Ευρωκοινοβουλίου να μάχεται για τα εθνικά δικαιώματα της Ελλάδας .
Τα Σκόπια δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλούν με την στάση τους για την ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ .Χρησιμοποιούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σε πολλά προϊόντα επανειλημμένως όπως σε τρόφιμα αλλά και κρασιά.
Αυτήν την φορά οι Σκοπιανοί ξεπέρασαν τα όρια προκλητικότητας καθώς βλέποντας την αδιαφορία της Ελληνική κυβέρνησης πράττουν ελεύθερα.
Μετά από καταγγελίες που έκαναν Έλληνες οινοποιοί στην Ελληνική λύση , ότι οι Σκοπιανοί προωθούν τα κρασιά τους ως Μακεδονικά η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να μένει άπραγη απέναντι στην Σκοπιανή προκλητικότητα.
Η Ελληνική λύση και ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με την κατάθεση σε προτεραιότητα σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να ενημερωθεί για την αποτελεσματική προστασία του Μακεδονικού οίνου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ελλάδας.
«Ο πλήρης σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων των ευρωπαϊκών προϊόντων και τροφίμων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ;», ρωτάει ο Ευρωβουλευτής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενος στο υποψήφιο προς ένταξη κράτος των Σκοπιών που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και καπηλεύεται το όνομα ΠΓΕ της Μακεδονίας, ζητώντας παράλληλα να του επιβληθούν κυρώσεις.
Ενώσεις και Σύνδεσμοι Οινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλουν ότι οινοποιοί τρίτης και υποψήφιας προς ένταξη χώρας καπηλεύονται και χρησιμοποιούν για τα κρασιά τους, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το ΠΓΕ Μακεδονία, το οποίο αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά, που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. Στην έκθεση της Prowein 2020, για παράδειγμα, φιλοξενήθηκαν εκθέσεις με τίτλο «Macedonian Wines Masterclass», «Macedonian Black Stallion»1 κ.α., που δεν αναφέρονται στον μακεδονικό οίνο, που προστατεύεται ως ΠΓΕ, αλλά στον οίνο παραγωγής μιας τρίτης και υποψήφιας προς ένταξη χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος. Ακόμη και η επίσημη ιστοσελίδα των οίνων αυτών έχει, έως σήμερα, τίτλο «winesofmacedonia.mk».
Ο Ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Πώς προτίθεται η Επιτροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του μακεδονικού οίνου ως ΠΓΕ έναντι των ως άνω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;
-Ο πλήρης σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων των ευρωπαϊκών προϊόντων και τροφίμων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ;
-Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για το υποψήφιο κράτος ή το κράτος μέλος, που παραβιάζει τα ανωτέρω;
με γραπτή της ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση της Σκοπιανής προκλητικότητας εις βάρος της Ελλάδας
Έπειτα από καταγγελίες που δεχθήκαμε η @ellinikilisi –@velopky από #Έλληνες οινοποιούς ότι οι #Σκοπιανοί προμοτάρουν τα κρασιά τους ως «Μακεδονικά» (πάντα υπο την ανοχή της #ΝΔ) καταθεσαμε ερώτηση στην ΕΕ ζητάμε να σταματήσει ΑΜΕΣΑ αυτή η κατάσταση!! #Πρεσπες pic.twitter.com/SY1OeyGymL
— EMMANOUIL FRAGKOS FRAGKOULIS MEP (@e_fragkos) June 20, 2020