Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022

Την Παρασκευή το συμβούλιο υπουργών συνεδριάζει με τα “βλέμματα” στην ενεργειακή κρίση

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν φαίνεται να εμπιστεύονται την διστακτική δράση της Κομισιόν και αναλαμβάνουν οι ίδιες να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό τσουνάμι.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας και οι ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων χρειάστηκαν πάνω από 20 ώρες και μια ολονύχτια σύσκεψη για το τρίτο πακέτο 65 δισ. ευρώ, που αφορά τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Το τρίτο πακέτο ελάφρυνσης που αποφασίσαμε είναι μεγαλύτερο από τα δύο πρώτα. Αν τα προσθέσει κανείς όλα μαζί, μιλάμε για 95 δισ. εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Η ευρωπαϊκή διάσταση; Ένα πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αν χρειαστεί – και σε εθνικό. Τα υπερκέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με φθηνότερη πρώτη ύλη απ’ ότι το αέριο, θα επιστρέφονται στον καταναλωτή.

Επίσης, εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 300 ευρώ σε συνταξιούχους, παίρνουν ήδη οι φορολογούμενοι, ενιαίο εισιτήριο για τα ΜΜΜ πανγερμανικά από 49 έως 69 ευρώ το μήνα. Αύξηση επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, κατοικίας, τέκνων. Σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η Γερμανική κυβέρνηση ανοίγει το πουγκί για το δύσκολο χειμώνα.

 

Ισπανία: Με τρία πακέτα μέτρων ενόψει του χειμώνα
Η Ισπανία, παρότι δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο εντούτοις βλέπει τον πληθωρισμό της να αγγίζει το 10% και από τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε δύο οικονομικά πακέτα ύψους 21 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά μέτρων.

Στην Ισπανία εφαρμόζονται ήδη οι δωρεάν μετακινήσεις με τρένα και προαστιακό και έκπτωση έως 50% σε όλα τα υπόλοιπα ΜΜΜ.

Ο ΦΠΑ φυσικού αερίου από 21% πέφτει στο 5% από τον ερχόμενο Οκτώβριο μέχρι τέλος του έτους. Ο ίδιος ΦΠΑ ισχύει και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και οι Ισπανοί πληρώνουν χαμηλότερα ρεύμα λόγω της Ιβηρικής εξαίρεσης.

Επιβάλλεται έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών για την επόμενη διετία και θα εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο επιβάλλεται και στις εταιρίες παραγωγής ενέργειας και αυτό θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιδοτούνται με 100 ευρώ μηνιαίως περίπου 1 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές.

Ομοίως, η δημόσια υγεία ενισχύεται με 1 επιπλέον δισ. ευρώ.

Τέλος, ενισχύεται η τηλεργασία και η εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση, τον δημόσιο φωτισμό και τα κλιματιστικά.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares