Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Την λεγεώνα των ξένων στέλνει στην Λιβύη η Γαλλία: Προσέγγιση Σαράτζ;

Για ενδεχόμενη αποστολή γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο πλευρό τηςκυβέρνησης της Λιβύης, κάνει λόγο το δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Opinion, με τον υπογράφοντα Jean-Dominique Merchet να αναφέρει, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, στην εν λόγω αποστολή συγκλίνουν η γαλλική κυβέρνηση και στρατιωτικοί κύκλοι.

Οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής, υποστηρίζουν, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια περιορισμού της επιρροής της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GAN) του al–Sarraj.

Όπως σημειώνεται, το Παρίσι βασίζεται ιδιαίτερα στον Υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha, έναν φίλο της Γαλλίας, ο οποίος ενθάρρυνε πρόσφατα την επίσκεψη του φιλοσόφου Bernard–Henri Lévy στη Λιβύη. Κατά τον δημοσιογράφο, ενδεχόμενη επιστροφή στη Λιβύη επιβεβαιώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Παρίσι, για την πολιτική της Λιβύης.

Η Γαλλία είχε ποντάρει πολλά στον στρατάρχη Haftar, αλλά το αστέρι του εξασθενίζει … λόγω της στρατιωτικής του ήττας και ακόμα και αν εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, (στα οποία η Γαλλία είναι πολύ κοντά), ορισμένοι κύκλοι στο Παρίσι σκέφτονται τώρα να εξισορροπήσουν την πολιτική της Γαλλίας, κάνοντας μια χειρονομία προς την αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα κυβέρνηση.

Όπως σημειώνεται, για αρκετά χρόνια, η Γαλλία διατηρούσε διπλές δραστηριότητες στη Λιβύη, με ένα είδος γεωγραφικής διαίρεσης. Στα δυτικά (Τρίπολη), στρατιώτες της COS ήταν παρόντες, με έναν μάλλον μετριοπαθή τρόπο, ενώ υπήρχε επίσης η παρουσία δυνάμεων της GIGN, υπεύθυνων για την ασφάλεια του Γάλλου πρέσβη στη Λιβύη.

Η Ανατολή, στον στρατάρχη Haftar, από την άλλη πλευρά, ήταν ο τομέας της DGSE και της Υπηρεσίας Δράσης της. Συμμετέχοντας στον αγώνα κατά του ισλαμικού κόσμου, το προσωπικό της SA ήταν αρκετά σημαντικό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επαληθευτεί η φήμη για παρουσία 100 ανδρών.

Ωστόσο ορισμένοι από αυτούς συμμετείχαν στην επίθεση του Haftar εναντίον της Τρίπολης το 2019, όπως αποδεικνύεται από την ανακάλυψη γαλλικών πυραύλων Javelin, που εγκαταλείφθηκαν εκεί.

hellasjournal.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares