Τελευταία Νέα

Την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εκφράσει σήμερα το Eurogroup, δίδοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή μέρους των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος ύψους 767 εκατ. ευρώ…

Η Ευρωομάδα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Αρχικά το συμβούλιο θα ενημερωθεί για την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και το πως αποτιμά το Ταμείο τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την οικονομία της ζώνης του ευρώ λόγω του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για την όγδοη έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης της Ελλάδος.

Το Eurogroup αναμένεται να ενημερωθεί από τους θεσμούς πως παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίες απαιτούσαν την εστίαση σε πιο άμεσες προτεραιότητες, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την για την αποδέσμευση της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Στην Ευρωομάδα αναμένεται να υπογραμμιστεί πως εάν αξιοποιηθούν σωστά τα σημαντικά κεφάλαια που δικαιούνται τα κράτη μέλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης τα επόμενα χρόνια και πως οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, ως μέρος των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα πρέπει να ενισχύσουν τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, το Eurogroup θα ασχοληθεί και με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2021 που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν από τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για το κατά πόσο τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares