Δευτέρα , 27 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ επανεκλεγεί; – Τα σενάρια για τις εκλογές του Νοεμβρίου…

Όλο και περισσότερο έχει αρχίσει να συζητείται το σενάριο

επανεκλογής του Τραμπ.

O λόγος είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο νυν αμερικανός πρόεδρος έχει ροκανίσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον προπορευόμενο εκλογικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν.

Για παράδειγμα πως αναφέρει το usatoday.com η μεταξύ τους διαφορά μειώθηκε από το 12%, που ήταν τον Ιούνιο, στο 7%.

Τα στοιχήματα υπέρ του Τραμπ

Για πολλούς, ενδεικτικό της ανάκαμψης του Τραμπ είναι και οι αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες.

Έτσι, όπως αναφέρει το πρακτορείο -, για την ευρωπαϊκή στοιχηματική εταιρεία Betfair φαβορί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είναι πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με στοιχεία της στοιχηματικής εταιρείας από τα τέσσερα στοιχήματα αξίας άνω των 10.000 λιρών, που έγιναν τις τελευταίες ώρες, τα τρία ήταν υπέρ του Τραμπ, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα ως τώρα, αξίας 50.000 λιρών, έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και πάλι υπέρ του Τραμπ.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι οι παραπάνω προβλέψεις επιβεβαιωθούν και ο Τραμπ παραμείνει στον Λευκό Οίκο. Τι θα πρέπει να περιμένουν οι αμερικανοί πολίτες και φυσικά όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη, μιας και οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου,  άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις ζωές όλων.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Την απάντηση – προσωπική τους εκτίμηση προσπαθούν να δώσουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές και όπως φαίνεται οι οικονομικοί αναλυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκότερες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Economic Times, ο γνωστός επενδυτής Μάρκ Μόμπιους υποστηρίζει ότι μια πιθανή επανεκλογή του Τραμπ θα ισχυροποιούσε το δολάριο.

«Πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το δολάριο σε αδυναμία και πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στις αμερικανικές εκλογές. Αν κερδίσει ο Τραμπ, τότε πιθανότατα θα δείτε ένα ισχυρότερο δολάριο. Θα έλεγα ότι η αδυναμία του δολαρίου είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Τραμπ»

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα American Banker, αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ «η φιλο-επιχειρηματική ατζέντα που χαρακτήρισε την πρώτη του θητεία, σε μία δεύτερη θητεία θα επεκτεινόταν ακόμα περισσότερο» ενώ τα μέλη των ρυθμιστικών αρχών που έχει ορίσει ο Τραμπ «νιώθοντας μεγαλύτερη σιγουριά για τις θέσεις τους, θα μπορούσαν να στοχεύσουν στην ιδιωτικοποίηση της Fannie Mae και τις Freddie Mac, να προχωρήσουν σε γενναιότερες μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας περί επενδύσεων, σε χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για κοινοτικές τράπεζες, ενώ θα δοθεί και περισσότερος χώρος στις τεχνολογικές εταιρείες να λειτουργήσουν μέσα στο οικονομικό σύστημα».

Όπως αναφέρει μάλιστα ο διευθυντής της Capital Alpha Partners, Ίαν Κάτζ, αν κερδίσει ο Τραμπ «ο Λευκός Οίκος και οι ρυθμιστικές αρχές θα νιώσουν πιο σίγουροι και θα είναι πιο αποφασισμένοι για τη λήψη δυναμικών μέτρων αποδέσμευσης της αγοράς»

Η άλλη όψη

Σύμφωνα πάντως με τον Independent, μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα ήταν ιδιαίτερα εστιασμένη στην κάλυψη και απόκρυψη των νομικών του ατασθαλιών, ενώ «τα αιτήματα του προς άλλους παγκόσμιους ηγέτες θα γίνονται  θρασύτερα και όλο και περισσότερο θα αφορούν τον ίδιο»

Το περιοδικό Newsweek προβλέπει ότι μια νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα έθετε σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση την κοινωνική ασφάλιση.

«Όπως φαίνεται πολλοί άνεργοι, πιθανότατα, θα πάρουν μόλις 300 δολάρια επίδομα την εβδομάδα και μόλις για πέντε εβδομάδες. Δηλαδή τα μισά από αυτά που καλούνται να πληρώσουν για ενοίκιο και αγορά τροφίμων. Ωραία προσποίηση έτσι; Προσποιείσαι ότι κάνεις κάτι με πολλές φανφάρες και το παίρνεις πίσω σιωπηλά όταν δεν σε βλέπουν οι κάμερες» γράφει ο επικεφαλής αρθογράφος Χανκ Γκίλμαν συμπληρώνοντας « Όπως γράφει ο Άλαν Σλόαν στην Washington Post, η μείωση του φόρου μισθωτών ‘έχει πολύ νόημα’ αν ο στόχος είναι ‘να υποβαθμίσεις την Κοινωνική Ασφάλιση και να οξύνεις την ταξική διαμάχη και τη διαμάχη μεταξύ των γενεών’. Κατά τη γνώμη μου εκεί ακριβώς οδεύουμε αν ο Τραμπ κερδίσει κι άλλη θητεία».

sofokleous10

Shares