Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα τον Νοέμβριο

Κεφάλι παίρνει το φυσικό αέριο έναντι του πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο και καθίσταται, με τά μέχρι σήμερα δεδομένα, ακριβότερο από το diesel – Για τον Νοέμβριο το φυσικό αέριο θα κοστίζει 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα και το πετρέλαιο θέρμανσης 0,129 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

Διπλή ανατροπή στο κόστος θέρμανσης για το Νοέμβριο φέρνει το νέο σύστημα επιδοτήσεων, καθώς το φυσικό αέριο παίρνει… κεφάλι έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και καθίσταται – με τά μέχρι σήμερα δεδομένα – ακριβότερο από το diesel. Την ίδια στιγμή οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις στο ρεύμα, με ποσό σημαντικά χαμηλότερα για τις πολύ υψηλές καταναλώσεις καθιστούν ασύμφορη την θέρμανση με κλιματιστικά ακόμη κι αν αυτά είναι inverter τελευταίας γενιάς.

Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα και οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα, οι καταναλωτές προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη λύση που τους συμφέρει περισσότερο δεδομένου ότι οι αντοχές στο πορτοφόλι τους μειώνονται όσο τρέχει ο πληθωρισμός.

Τον προηγούμενο μήνα – τον Οκτώβριο – λέγαμε ότι το φυσικό αέριο είναι φτηνότερο κατά 18% από το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς μετά τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των εταιρειών είχε διαμορφωθεί μια εικόνα ως εξής:

Φυσικό αέριο: 0,11 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,13 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

 

Οι τιμές Νοεμβρίου
Για τον Νοέμβριο όπως έγραψε η «Η»: TTF Οκτωβρίου 131€/MWh, συν χρεώσεις δικτύου, τέλη, και ΦΠΑ διαμορφώνεται ένα τιμολόγιο περίπου στα 165€/MWh. Μετά την έκπτωση των 25€/MWh πέφτει στα 140€/MWh. Συνεπώς το σκηνικό, προς το παρόν, αλλάζει:

Φυσικό αέριο: 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,129 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Αυτή δεν είναι η μοναδική ανατροπή για τον Νοέμβριο. Οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα συνεχίζουν να είναι κλιμακωτές, ωστόσο η επιδότηση στην τρίτη κλίμακα – πάνω από τις 1.000KWH – μειώνεται σημαντικά συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Οκτώβριο, η επιδότηση της τρίτης κλίμακας ήταν 23% μικρότερη από την επιδότηση της πρώτης κλίμακας (έως 500KWH) ενώ τον Νοέμβριο είναι 58,8% μικρότερη από την επιδότηση της πρώτης κλίμακας.

Έτσι το ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις καθίσταται ακριβότερο.

Ωστόσο αυτή η διαφορά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο καθόλη την διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν ως ασανσέρ και οι κρατικές επιδοτήσεις αλλάζουν μήνα – μήνα.

Τώρα που η χειμερινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, η «Η» ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό επιβίωσης.

 

Crash test / Διαμέρισμα
Ποιος είναι σήμερα ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μέτρια θερμικά μονωμένο εντός του αστικού ιστού της Αθήνας και στην Β Κλιματική ζώνη (Λεκανοπέδιο Αθηνών);

Πετρέλαιο θέρμανσης
Σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, με 8ωρη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης την ημέρα και θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃.
Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για κατανάλωση πετρελαίου ύψους 5,03lt/ημέρα, δηλαδή 150 λίτρα το μήνα, που αντιστοιχεί σε 1.582,50 θερμικές ΚWh το μήνα με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88%.

Με τιμή του λίτρου πετρελαίου στα 1,396€/lt (μέση πανελλαδική τιμή στις 26 Οκτωβρίου) ή αλλιώς 0,129€ η θερμική κιλοβατώρα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίσει 209€ τον μήνα

Φυσικό αέριο
Σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, με 8ωρη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃.
Αυτό σημαίνει κατανάλωση αερίου που αντιστοιχεί σε 52,75 θερμικές KWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 1582,50 KWh με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88% (συμβατικός λέβητας, όχι συμπύκνωσης).

Με τιμή θερμικής κιλοβατώρας στα 0,14€ (περιλαμβάνει και την επιδότηση των 2,5 λεπτών την κιλοβατώρα) το φυσικό αέριο θα κοστίσει 221€ τον μήνα

Πόσο ωφελεί η εξοικονόμηση;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για κάθε ένα βαθμό θερμοκρασίας στον θερμοστάτη κάτω από τους 20℃ μειώνεται η κατανάλωση του καυσίμου (πετρέλαιο ή αέριο) κατά 8% – 10%

Κλιματιστικά inverter
Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter Α++ (1 τεμ. 18.000 Btu και 2 τεμ. 9.000 Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα.
Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 24,50KWh την ημέρα και με 31 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης καθώς η κατανάλωση των 735KWh προστίθεται στην υπόλοιπη κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού εκτοξεύοντας την συνολική κατανάλωση στην τρίτη κλίμακα επιδότησης, πάνω από τις 1.000KWh) αυτό θα κοστίσει 7,61€ την ημέρα, δηλαδή με κλιματιστικά inverter τελευταίας γενιάς, η θέρμανση θα κοστίσει τον μήνα 228€.

Παλαιά κλιματιστικά
Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά μη inverter, 20ετίας (1 τεμ 18.000Btu και 2 τεμ 9.000Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα.
Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 35,10 KWh την ημέρα και με 31 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 10,8€ την ημέρα, δηλαδή με κλιματιστικά μη inverter παλαιάς γενιάς, η θέρμανση θα κοστίσει 326€ το μήνα.

Ηλεκτρικά σώματα και θερμάστρες
Σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (3 τεμ 2000W) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα.
Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 48,00 KWh την ημέρα και με 31 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 14,88€ την ημέρα, δηλαδή με ηλεκτρικά σώματα και θερμάστρες παλαιάς γενιάς, η θέρμανση θα κοστίσει 446€ το μήνα.

Αντλίες θερμότητας
Σύστημα θέρμανσης με Αντλία Θερμότητας αέρα-νερού, (8ΚW) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3.20) μεσαίων θερμοκρασιών (προσαγωγή ζεστού νερού στα καλοριφέρ 55℃) για 8 ώρες λειτουργίας.
Με αυτό το σύστημα θα έχουμε μια μέση ημερήσια κατανάλωση 16,00 KWh, άρα τον μήνα 480 KWh επι 31 λεπτά την κιλοβατώρα (τρίτη κλίμακα επιδότησης), με αντλίες θερμότητας, η θέρμανση θα κοστίσει 148€ το μήνα.

 

πηγή: imerisia

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares