Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα επιτόκια καταθέσεων

Εντείνονται οι πιέσεις προς το τραπεζικό σύστημα να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, που παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την άνοδο του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο πεντάμηνο.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, ωστόσο, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, εξηγώντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίθει ρευστότητας και ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν χαμηλά. “Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των συστημικών τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων, τα επιτόκια διαμορφώνονται με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης”, αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Πράγματι, τα τελευταία 2,5 έτη έχουν εισρεύσει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης και των μειωμένων δαπανών το διάστημα της πανδημίας, καθώς και λόγω του ισχυρού τουριστικού rebound που σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι. Μόνο το διάστημα Ιανουάριος–Σεπτέμβριος οι εγχώριες τράπεζες είδαν τις καταθέσεις να εκτοξεύονται κατά 8 δισ. ευρώ, επίδραση που αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης.

 

Τι ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει επιτακτικά από τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα να προβούν “άμεσα” σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, προκειμένου να αμβλυνθεί το spread που αποφέρει σημαντικά έσοδα στις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες εν μέσω πρωτοφανούς πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Οκτώβριο, το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων ενός έτους για τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 0,20%, από 0,14% τον προηγούμενο μήνα. Για το σύνολο των νέων καταθέσεων, το επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05%, καθώς στους λογαριασμούς ταμιευτηρίων οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να διατηρούνται σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, στα στοιχεία της ΤτΕ το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,86% τον Οκτώβριο. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αντιθέτως, τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ “δείχνουν” αύξηση του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους κατά 30 μ.β. τον Οκτώβριο, στο 0,98%.

Στα παραπάνω στοιχεία εδράζεται και η έντονη δυσφορία που εκφράζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαμηνύει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι “υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων, τα οποία, κατά την άποψή μου, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων”.

 

Τι απαντούν οι τράπεζες

“Σταδιακά θα καλυφθεί και από τις ελληνικές τράπεζες η υστέρηση που παρατηρείται στα επιτόκια καταθέσεων έναντι των επιτοκίων χορηγήσεων, αναφέρουν ανώτατες τραπεζικές πηγές, οι οποίες υπενθυμίζουν ότι στη χώρα μας ουδέποτε τα επιτόκια καταθέσεων “γύρισαν” αρνητικά.

“Παράλληλα με την αύξηση του Euribor τους επόμενους μήνες, αναμένεται περαιτέρω αναπροσαρμογή στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων”, αναφέρουν, εξηγώντας πάντως ότι, ούτως ή άλλως, τα επιτόκια των προθεσμιακών είναι σε μεγάλο βαθμό διαπραγματεύσιμα από τον πελάτη, ιδίως για μεγαλύτερα ποσά.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, όπως απεικονίζονται στον σχετικό πίνακα, οι περισσότερες τράπεζες έσπευσαν να διορθώσουν το τελευταίο διάστημα τα επιτόκιά τους, τα οποία κυμαίνονταν από λίγες μονάδες βάσης έως 20 μ.β.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες να προσφέρουν από 50 έως 70 μ.β. για προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ και διάρκειας ενός έτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις και προϊόντα, οι αποδόσεις μπορούν να υπερβούν το 1%, ωστόσο, οι προσφορές αυτές αφορούν νέες καταθέσεις, δηλαδή προσέλκυση κεφαλαίων από άλλες τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, όσο μικρότερη είναι η διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης, τόσο μικρότερο είναι και το προσφερόμενο επιτόκιο. Επίσης, τα προσφερόμενα επιτόκια δεν αφορούν λογαριασμούς αποταμιευτηρίου, αλλά προθεσμιακά προϊόντα. Ουσιαστικά, πάντως, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα πιστωτικά ιδρύματα, έστω και με καθυστέρηση, προχωρούν σε επιβράβευση των αποταμιευτών που δεσμεύουν για ένα διάστημα τη ρευστότητά τους.

Εν τω μεταξύ, ως επιταχυντής των αυξήσεων στις αποδόσεις των καταθέσεων λειτούργησαν οι μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες έσπευσαν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Η Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τόσο για τις προθεσμιακές καταθέσεις όσο και για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Συγκεκριμένα, στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Και η Attica Bank, όμως, έχει αναπροσαρμόσει τα επιτόκια καταθέσεων ήδη από τον Οκτώβριο, προσφέροντας επιτόκιο ακόμα και πάνω από 1% σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, αναμένεται να λανσάρει και νέα καταθετικά προϊόντα στην κατηγορία των προθεσμιακών. Σε αντίστοιχες ενέργειες έχουν προχωρήσει και οι συστημικές τράπεζες, καθώς και πολλές συνεταιριστικές.

Τις πρωτοβουλίες που έλαβαν σε επίπεδο επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και προμηθειών, καθώς και ρυθμίσεων / μέτρων στήριξης των ευάλωτων, αναμένεται να παρουσιάσουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αυτή την εβδομάδα, οπότε αναμένεται να προγραμματιστεί νέο ραντεβού στην οδό Νίκης.

Της Βάσως Αγγελέτου/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares