Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Τι θα γίνει με τους S-400 στην Τουρκία; – Θέλει και αμερικανικό σύστημα Patriot….

Η Τουρκία κινδυνεύει με κυρώσεις εάν ενεργοποιήσει τον Απρίλιο το ρωσικό σύστημα πυραύλων προειδοποιούν οι ειδικοί


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αποφάσισε να ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 τον Απρίλιο, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ ότι, αν το κάνει, δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το σύστημα Patriot της Αμερικής.

Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία από την Άγκυρα ήταν μια σημαντική πηγή διαφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, η οποία επιμένει ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία λέει ότι δεν έχει πρόθεση να ενσωματώσει τα S-400 στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Μετά από την πρόσφατη ένταση με τη Ρωσία για την Επαρχία Idlib της Συρίας – όπου δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις της Συριακής Συμμαχίας με υποστήριξη της Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει το σύστημα των ΗΠΑ Patriot για να ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας .Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν θα πουλήσει το σύστημα Patriot στην Τουρκία, εκτός αν υποβαθμίσει τα σχέδιά της για τη χρήση των S-400.

Ο Karol Wasilewski, αναλυτής της Τουρκίας στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, πιστεύει ότι ο Ερντογάν και οι Τούρκοι φορείς λήψης αποφάσεων το πιστεύουν όταν λένε ότι θα ήθελαν να έχουν και τα δύο. “Ανταποκρίνεται στο όραμα τους (η Τουρκία έχει) μια πολυκομματική εξωτερική πολιτική”, δήλωσε στο Arab News. “Αλλά η Τουρκία δεν θα πάρει τους Patrit όσο έχει ενεργό το S-400 στο έδαφός της. Εάν οι Τούρκοι ενεργοποιήσουν το S-400, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβάλουν κυρώσεις σύμφωνα με τον Νόμο του 2017 (CAATSA)”δήλωσε. Οι κυρώσεις της CAATSA καλύπτουν 12 επιλογές, όπως η άρνηση χορήγησης θεωρήσεων στους υπαλλήλους, η πρόληψη της πρόσβασης στην αμερικανική τράπεζα εξαγωγών-εισαγωγών, η άρνηση ή η απαγόρευση των αδειών εξαγωγής και η πρόληψη οποιωνδήποτε συναλλαγών με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στον Ερντογάν έχει ζητηθεί επανειλημμένα από τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τράμπ, να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο άρχισε να φτάνει στην Τουρκία τον Ιούλιο. Και μάλιστα η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πολυεθνικό πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 και απαγόρευσε την πώληση αυτών των αεροσκαφών στην Τουρκία.

“Όχι μόνο είναι αδύνατο για την Τουρκία να λειτουργήσει το σύστημα S-400 και παράλληλα να αγοράσει Patriot ταυτόχρονα, αλλά η λειτουργία του S-400 θα οδηγήσει πιθανώς σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του γραφείου του Ταμείου Marshall των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές οι κυρώσεις, προειδοποίησε, δεν θα μπορούσαν μόνο να επιλεγούν από τις επιλογές της CAATSA, αλλά και από το σκληρότερο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις επί της Τουρκίας, S 2641, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο νόμος S.2641 θέτει περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία για χρήση σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία και θα σημαίνει ότι η Αμερική αντιτίθεται σε οποιαδήποτε δάνεια χορηγούνται στην Τουρκία από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Περιορίζει επίσης τις θεωρήσεις και παγώνει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο απαιτεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας κατά τηn CAATSA. Ενώ ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να ωθήσει την Τουρκία σε στενότερη σχέση με τη Ρωσία, το αμερικανικό Κογκρέσο υποστηρίζει ότι ευνοεί την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ακόμα, ο Unluhisarcikli προτείνει ότι υπάρχει ένας τρόπος για να “ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο”.

“Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τοποθετήσουν Patriot στην Τουρκία για ένα χρόνο και σε αντάλλαγμα να ζητήσουν από την Τουρκία να δεσμευτεί να μην ενεργοποιήσει τους S-400 την ίδια περίοδο”, δήλωσε.Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Unluhisarcikli, οι κυρώσεις θα αναβληθούν τουλάχιστον και θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό η Άγκυρα μπορεί να είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον περασμένο χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται το ρωσικό σύστημα και είπε: “Ένα προϊόν δεν αγοράζεται για να κρατηθεί στο κουτί.”

Με άλλα λόγια, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει για το σύστημα S-400.

 

pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares