Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τι συνέβη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα; ΠΟΛΕΜΟΣ! Συγκλονιστικά βίντεο-ντοκουμέντο….

Κάποιοι λένε ότι τα επεισόδια στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δημιουργήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες. Κάποιοι άλλοι, ότι τα ΜΑΤ έριξαν χημικά μέσα στο αθώο πλήθος.

του Χρήστου Μελίδη

Η αλήθεια είναι ότι ισχύουν και τα δύο.

Εάν ακούσατε μόνο το ένα ή το άλλο, είναι επειδή οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης φωτίζουν πάντα η καθεμιά μόνο την πλευρά που εξυπηρετεί τον δικό της πολιτικό σκοπό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες. Το πρόβλημα όμως με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι βασίζουν αυτό το νούμερο μόνο στην καταγραφή των λεωφορείων που κατέφθασαν στην Αττική από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εάν κάνουμε τα μαθηματικά, βγαίνουν όντως 50 με 60 χιλιάδες. Τουτέστιν, όσοι πήγαν με τα αυτοκίνητά τους ή όσοι ήταν κάτοικοι Αθηνών, δεν καταγράφονται.

Ο πραγματικός αριθμός αντικειμενικά ίσως δεν φτάνει το 1 εκατομμύριο που κάποιοι υπολόγισαν, αλλά σίγουρα δεν έχει και καμία σχέση με τον αριθμό της αστυνομίας.

Το συγκεντρωμένο πλήθος ακριβώς απέναντι από τη Βουλή.

Στα γενικότερα επεισόδια συμπεριλαμβάνονται άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, επιθέσεις σε ρεπόρτερ, δεκάδες τραυματισμοί, αμέτρητα χημικά και δακρυγόνα, λιποθυμίες, κόσμος που έτρεχε να μπει σε μαγαζιά για να σωθεί, και το μαχαίρωμα ενός νεαρού στη συμβολή Ασκληπιού και Σόλωνος το οποίο όμως δεν ξέρουμε αν έχει άμεση σχέση με το συλλαλητήριο. Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το μαχαίρωμα αυτό ήταν ”αντίποινα” αντιεξουσιαστών σε ένα άλλο μαχαίρωμα ενός αντιεξουσιαστή από μέλος του εθνικιστικού χώρου τις προηγούμενες μέρες.

Το Off the Record ήταν στο Σύνταγμα και δημοσιεύει ”ωμά” και χωρίς καμία παρέμβαση όλα όσα κατέγραψε.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στα σκαλιά πίσω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και συνεχίστηκαν στη συμβολή Αμαλίας και Βασ. Σοφίας. Ο πυρήνας των διαδηλωτών συνολικά που επιτέθηκαν και στις δύο περιπτώσεις ήταν 50 με 100 άτομα.

Οι νεαροί των ακροδεξιών ομάδων είναι το αντίστοιχο ανάλογο των αναρχικών-αντιεξουσιαστών. Οι πρώτοι αντιδρούν για εθνικά θέματα, οι δεύτεροι για κοινωνικά. Η διαφορά στην αντιμετώπιση πολιτικά είναι ότι οι πρώτοι χαρακτηρίζονται ”φασίστες” ή ”ναζί”, οι δεύτεροι ”κοινωνικοί αγωνιστές”. Το αποτέλεσμα των καταστροφών, είναι το ίδιο.

Στην αρχή οι μονάδες των ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα μόνο στην απόσταση που χρειαζόταν, ίσα ίσα για να αποτρέψουν τους επιτιθέμενους διαδηλωτές. Και βέβαια, οι άνδρες των ΜΑΤ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουν τον οποιονδήποτε να εισβάλει στη Βουλή. Τα επεισόδια λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο δρόμο.

Μέχρι τη στιγμή που για αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο έγινε ρίψη τριών-τεσσάρων δακρυγόνων μέσα στο πλήθος που βρισκόταν στην αρχή της Ερμού και παρακολουθούσε αμέτοχο. Ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Εκατοντάδες άνθρωποι μη μπορώντας να αναπνεύσουν στράφηκαν όλοι ταυτόχρονα προς την αντίθετη κατεύθυνση και άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Κάποιοι χτύπησαν, κάποιοι λιποθύμησαν. Από θαύμα δεν ποδοπατήθηκαν. Καμία κάμερα δεν κατάφερε να καταγράψει αυτή τη σκηνή. Ακόμα και ο γράφων παρασύρθηκε από το πλήθος.

Κάπου εδώ να προσθέσουμε επίσης ότι ένας από τους λόγους που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη χρήση δακρυγόνων, είναι επειδή ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είναι ο Γιώργος Πατούλης, ένας από τους ομιλητές του συλλαλητηρίου.

Για αδιευκρίνιστο λόγο έγινε ρίψη τριών-τεσσάρων δακρυγόνων μέσα στο πλήθος που βρισκόταν στην αρχή της Ερμού.
Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

Σύμφωνα με την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) που βρισκόταν στο έδαφος σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, υπήρχαν συνολικά πάνω από 20 περιστατικά που περιελάμβαναν μεταφορά σε νοσοκομείο καθώς και επί τόπου βοήθεια περίθαλψης χωρίς μεταφορά.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., μια ομάδα από εκπαιδευμένους εθελοντές διασώστες με εξοπλισμό από ίδιους πόρους και χορηγίες, έκανε ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά. Ανάμεσα στα πολλαπλά περιστατικά που αντιμετώπισαν ήταν και αυτό ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου στρατιωτικού από τη Λάρισα ο οποίος λιποθύμησε και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πάνω από 20 αστυνομικοί επίσης τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν συνολικά 7 συλλήψεις και 5 προσαγωγές.

Φωτογραφίες – Βίντεο: Χρήστος Μελίδης

OFFTHERECORD

Shares