Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το «τρίτο πρόσωπο» ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι συνέβη με το απρόσμενο «διαζύγιο» Φώφης-Βενιζέλου…

Ορισμένοι επιμένουν να πιστεύουν ότι ο πραγματικός λόγος που η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κόβοντάς τον από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είναι ο φόβος της ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα είναι εξαιρετικά δυσμενές για το ΚΙΝΑΛ, κάτι που την κάνει να φοβάται ότι θα αμφισβητηθεί.


Ο ίδιος όμως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε χθες στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, θεωρεί ότι πίσω από την πρόθεση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να τον αποπέμψει κρύβεται μια στρατηγική σύμπλευσης του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση, με «μήλον της Εριδος» τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους. Τους οποίους διεκδικούν και τα δύο κόμματα.

«Αντί να μετέχουμε στο στρατόπεδο της νίκης επί του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, «κρατάμε το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Και ξέρουμε ποιος επικρατεί». Εννοώντας ότι στο τέλος νικητής θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βαριές κουβέντες για τη Φώφη Γεννηματά
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεφύλαξε χθες βαριές κουβέντες για την κυρία Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι έκανε «μια επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης», για την οποία ευχήθηκε «να μην είναι ανεπανόρθωτη». Σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν τον σεβάστηκε, σε αντίθεση μάλιστα με τη ΝΔ.

Αλλά δεν έκρυψε και τη δική του αντίληψη για το πώς πρέπει να πορευτεί το ΚΙΝΑΛ. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να συμμετέχει στην αυριανή κυβέρνηση. Και κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυρία Γεννηματά ότι πριμοδοτεί τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

«Το άγχος της να εκλεγεί αυτοδύναμη η ΝΔ καταστρέφει τη δημοκρατική παράταξη», είπε. Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε ότι στη δική του αντίληψη η ΝΔ δεν πρέπει να εκλεγεί αυτοδύναμη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, στρίβοντας το τιμόνι της διακυβέρνησης προς τα αριστερά.

Η αντίληψη της κυρίας Γεννηματά είναι τελείως διαφορετική. Εκτιμά ότι η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι στην αντιπολίτευση, γι’ αυτό και εύχεται να εκλεγεί αυτοδύναμη η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Και πιστεύει ότι έτσι -με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αποδρομή- θα οδηγήσει πίσω στον φυσικό τους χώρο, τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που έφυγαν από το κόμμα και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα μπορεί να επιστρέψουν, αφού το ΚΙΝΑΛ θα είναι η πιο οξεία φωνή εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ. Μήλον της Εριδος οι αντιδεξιοί ψηφοφόροι, που δεν θέλουν να ακούσουν για συνεργασία με τη ΝΔ και για τους οποίους ο κ. Βενιζέλος είναι -πιστεύει η κυρία Γεννηματά- «κόκκινο πανί».

Τα καρφιά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπανδρέου
Αυτήν την ανάγνωση της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, που θέλει τον ίδιο πρόθυμο «συνεργάτη» της ΝΔ, σε αντίθεση με τους «παραδοσιακούς αντιδεξιούς», όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή η Φώφη Γεννηματά, αμφισβήτησε ο κ. Βενιζέλος με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Θυμίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτος ζήτησε τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε μάλιστα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που απειλούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Καθώς και την πρόθυμη συμμετοχή της κυρίας Γεννηματά στην κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ, όταν υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος φρόντισε στη συνέντευξή του να ρίξει τα καρφιά του και εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, θυμίζοντας ότι διέσπασε το ΠΑΣΟΚ σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ιστορίας του, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη σιωπή τού πρώην πρωθυπουργού για τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σχολίασε με νόημα: «Σιωπά και καλά κάνει…». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως αυτός κρύβεται πίσω από την απόφαση της κυρίας Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά: «Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Η κυρία Γεννηματά πάντως θεωρεί ότι η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Κίνημα Αλλαγής όντως εμπόδιζε τον επαναπατρισμό των αντιδεξιών ψηφοφόρων και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, τα σχόλια, τις αποχωρήσεις υποψηφίων βουλευτών ή την αρνητική αντίδραση του Κώστα Σημίτη.

Η Φώφη Γεννηματά δεν έδειξε να απασχολείται με την αντίδραση Σημίτη στην υπόθεση του «διαζυγίου» με τον Ευ. Βενιζέλο
Αυτό που επεσήμανε πάντως χθες ο κ. Βενιζέλος, εμμέσως, είναι ότι υπάρχει και ένας κόσμος στο ΚΙΝΑΛ που ταυτίζεται μαζί του και που ενδεχομένως, εξοργισμένος και απογοητευμένος, να μην ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Η κυρία Γεννηματά είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Μένει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

 

iefimerida

Shares