Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει με τα social media: Γιατί “πέφτουν” συνέχεια οι πλατφόρμες δικτύωσης…

Τα «εμφράγματα» του ίντερνετ δεν είναι ποτέ καλό πράγμα.
Μπορεί να γελούν κάποιοι κάθε φορά που τίθεται εκτός λειτουργίας το Facebook, μόνο που τέτοια πράγματα μπορούν να έχουν πραγματικές επιπτώσεις.

Facebook, Instagram και WhatsApp αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες και πάλι προσφάτως, την 4η Ιουλίου συγκεκριμένα, και το δίκτυο τα απέδωσε όλα σε ένα λάθος που έλαβε χώρα σε μια «συντήρηση ρουτίνας».

Όσο η συζήτηση όμως για την πτώση του Facebook γινόταν παγκόσμια είδηση, και το Twitter αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς η υπηρεσία του direct message σταμάτησε να λειτουργεί. Και το Twitter δεν είπε ποτέ γιατί.

Οι πτώσεις των κοινωνικών μέσων παραήταν πολλές και συχνές αυτή τη χρονιά. Τον Μάιο, για παράδειγμα, το Facebook αντιμετώπισε το χειρότερο τέτοιο περιστατικό στην ιστορία του, την ίδια ώρα που ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει τις υποδομές του ως αποφασιστικής σημασίας για τη λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας.

Αλλού στον κόσμο, τέτοιες πτώσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες, αλλά εσκεμμένες. Όπως έγινε στη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και το Σουδάν, όταν το καθεστώς έριξε το ίντερνετ καταμεσής εμφύλιων συγκρούσεων και εθνικών κρίσεων. Εκεί γίνονται βέβαια για να σιγήσουν οι αντιπολιτευόμενες φωνές και είναι ηθελημένα εμπάργκο.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως η πτώση των κοινωνικών μέσων για τη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία; Εκεί που η ζωή και η ανταλλαγή απόψεων βασίζονται ολοένα και πιο πολύ σε τέτοιες πλατφόρμες επικοινωνίας; Όταν πέφτει στην Ελλάδα το Facebook, οι περισσότεροι το διασκεδάζουμε. Όταν πέφτει όμως στη Μιανμάρ, αυτό υποδηλώνει πως η χώρα είναι ήδη σε κρίση.

Ολοένα και περισσότεροι αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη Δύση και πέφτουν τα κοινωνικά δίκτυα σαν χάρτινοι πύργοι, εκεί δηλαδή που η ειρήνη και η δημοκρατία δεν απειλούνται με τον τρόπο των αναπτυσσόμενων χωρών.

Την ώρα που η Αγγλία ερευνά επισήμως πώς το Google και το Facebook μαζεύουν και εκμεταλλεύονται τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών και εξασκούν την ηγεμονία τους για να κυριαρχήσουν στη διαφημιστική αγορά, η ίδια χώρα πλήχθηκε φέτος με ανησυχητικά πολλές πτώσεις των μέσων δικτύωσης.

Αν κάτι άλλο τρέχει ή απλώς οι υποδομές των κολοσσών δεν σηκώνουν την κίνηση, θα φανεί. Για την ώρα πάντως, τα κοινωνικά μέσα πέφτουν συχνότερα από πριν. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία βελτιώνεται διαρκώς και οι υποδομές τους αναπτύσσονται εκθετικά.

sputniknews.gr

Shares