Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Συρία: Η ακτινογραφία της εκεχειρίας…

H πενθήμερη ανακωχή έχει αρχίσει επίσημα στη Συρία. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τις πηγές του SNA (Syrian National Army) όπως αναφέρονται σε συνεργασία με τον  TSΟ (Turkish Support Opposition ) όσο και από τις πηγές SDF (Syrian Democratic Forces)

1. Το SNA υποστήριξε την εκεχειρία, αλλά είπε ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις μάχες. Είπαν ότι οι ενέργειές τους είναι πλήρως συντονισμένες στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Τουρκικό στρατό και της διπλωματίας της κυβέρνησης της Τουρκίας και ότι γνώριζαν τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.
2. Η SDF ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στην περιοχή μεταξύ των πόλεων του Ras al-Ain (εν μέρει καταλαμβάνεται από την Τουρκία) και του Tal-Abyad (πλήρως κατεχόμενου από την Τουρκία). Οι υπόλοιπες πόλεις των συνόρων δεν επηρεάζονται και δεν θα μετέχουν στην εκκένωση που ζητεί η Τουρκία.
3. Στη Δαμασκό, δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να δούνε πώς όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν και εξακολουθούν οι επιχειρήσεις μέσα στην εισβολή της “Πηγής Ειρήνης” να ονομάζονται τουρκικές πράξεις επιθετικότητας.
4. Οι Κούρδοι δεν έχουν εξηγήσει ακόμα πώς θα ασχοληθούν (αν το κάνουν) με το θέμα της παράδοσης όπλων, την αποσυναρμολόγηση των οχυρώσεων και την απόσυρση από τη ζώνη 30 χλμ.
5. Παρά τη συμφωνία με τον Ερντογάν, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εξετάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
6. Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν σύντομα, όταν ο Erdoğan φτάνει στη Ρωσία για να συζητήσει νέες ρυθμίσεις με τον Πούτιν μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Η Ρωσία σίγουρα θα δελεάσει τον Erdoğan να διαπραγματευτεί άμεσα με τη Δαμασκό  και να επιστρέψει στη συμφωνία των Αδάνων του 1998.
7. Οι αντίπαλοι του Trump πιέζουν τον Λευκό Οίκο να αφήσει τουλάχιστον ένα κομμάτι της επαρχίας Deir Ezzor υπό αμερικανική κατοχή και να μην εγκαταλείψει τα πάντα.
8. Ο Mitt Romney δήλωσε: «Αυτό που κάναμε με τους Κούρδους θα παραμείνει μια κηλίδα αίματος στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας». Αν και δεν νομίζω πώς μπορεί κάποιος να πει ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά.

Τώρα, το αν η ανακωχή θα διαρκέσει πέντε ημέρες ή θα σπάσει νωρίτερα σύντομα θα φανεί, καθώς το ζήτημα των Κούρδων που εγκαταλείπουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων και ειδικότερα ο αφοπλισμός τους, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο πώς θα γίνει και αν θα γίνει. Ειδικά αν προστεθεί πώς τις τελευταίες 48 ώρες, τόσο το ΡΚΚ όσο και η YPG έχουν παραβεί την εκεχειρία δεκάδες φορές με χτυπήματα και βομβαρδισμούς θέσεων του SNA (κυρίως) αλλά και χτυπήματα κατά τουρκικών πομπών οχημάτων.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
geopolitics.iisca.gr

Shares