Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Τι σημαίνει η τραπεζική αναταραχή των ΗΠΑ για τις μετοχές της Ευρωζώνης

Η τραπεζική αναταραχή των ΗΠΑ επεκτάθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η UBS τονίζει πως βλέπει σημαντικές διαφορές με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν χαμηλότερες απραγματοποίητες ζημίες, διαθέτουν σχετικά διαφοροποιημένες καταθετικές βάσεις, είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα.

Πάντως, οι κίνδυνοι παραμένουν. Έτσι, η ελβετική τράπεζα παραμένει ουδέτερη στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και, κατά την άποψή της, οι κινήσεις των τιμών τους αυτή την εβδομάδα αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές στις προοπτικές για τα επιτόκια. Ενώ οι πτυχές της κατάστασης της SVB είναι μοναδικές υπάρχουν και άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν μερικές από τις ίδιες θεμελιώδεις προκλήσεις, επισημαίνει η UBS.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη, μέσω δυνητικά αυστηρότερων προτύπων δανεισμού ή αρνητικών επιπτώσεων στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως τονίζει. Οι αγορές έχουν επίσης αρχίσει να τιμολογούν μικρότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά όχι σε συνδυασμό με μια ασθενέστερη προοπτική ανάπτυξης. Με το P/E να διαμορφώνεται στο 12x, που αποτελεί discount της τάξης του 8% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους η UBS θεωρεί πως οι αποτιμήσεις των μετοχών της Ευρωζώνης είναι δίκαιες δεδομένου του κινδύνου των προβλέψεων των αναλυτών για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών και αναμένει έτσι ότι θα τελειώσουν το έτος σε γενικές γραμμές σταθεροποιητικά σε σχέση με το 2022, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά για ισχυρά κέρδη για τους επενδυτές.

Η UBS διατηρεί πάντως την ουδέτερη στάση της για τις μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης. Ορισμένοι φόβοι μετάδοσης έχουν αρχίσει να αποτιμώνται μετά το sell-off, αλλά δεν θεωρεί πως οι τράπεζες είναι “υπερπουλημένες”. Μετά από μια απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τον περασμένο μήνα, οι αγορές τιμολόγησαν επιθετική στάση από τις κεντρικές τράπεζες και αυτό στήριξε τις μετοχές των τραπεζών της περιοχής οι οποίες και είχαν καταγράψει ράλι ύψους 16% από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, οι αγορές άρχισαν γρήγορα να τιμολογούν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης και πιθανές μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Αν και η UBS πιστεύει ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οφείλεται σε πολλούς ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες και βλέπει λιγότερους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα τρωτά σημεία στον κλάδο, όπως τονίζει. Μετά από το ισχυρό ράλι τους τελευταίους μήνες, οι αγορές είχαν ήδη αρχίσει να αναμένουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να φανεί στη σχετική απόδοση των πιο οικονομικά ευαίσθητων τομέων σε σχέση με τους λιγότερο ευαίσθητους (κυκλικοί έναντι αμυντικών), με τους πρώτους να έχουν τρέξει αναμένοντας τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Αυτό εγείρει τον κίνδυνο υποχώρησης των μετοχών σε περίπτωση που παραμείνουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της αναταραχής των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τις οικονομικές προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές αυτή τη στιγμή στις μετοχές της Ευρωζώνης, η UBS σημειώνει πως στόχος στη στρατηγική χαρτοφυλακίου πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, με την παράλληλη “εκμετάλλευση” των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων. Πιστεύει ότι αυτή παραμένει η κατάλληλη στρατηγική και διατηρεί την προτίμησή της για τον καταναλωτικό κλάδο και των κλάδο των ακινήτων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών επικοινωνίας, οι οποίοι είναι πιο αμυντικοί, σε περίπτωση που η ανάπτυξη επηρεαστεί αρνητικά. Αν και είναι κυκλικές, η UBS συνεχίζει να είναι overweight στις γερμανικές μετοχές, οι οποίες επωφελούνται από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το άνοιγμα της Κίνας και έχουν σχετικά χαμηλή έκθεση στις τράπεζες. Εξακολουθεί επίσης να προτιμά τις μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς που είναι συνήθως σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν περιόδους αστάθειας.

Πηγή: capital.gr

Shares