Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τι σημαίνει η εκλογή του Ρεπουμπλικανού Μακάρθι στην ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων

26656846

Ειδική αναφορά κάνει η Handeslblatt στο Ρεπουμπλικανό, Κέβιν Μακάρθι ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως το δράμα γύρω από τον Μακάρθι θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή απρόβλεπτων στιγμών στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον – με πιθανές συνέπειες για τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο Μακάρθι έχει πράγματι συνάψει ένα είδος προσωρινής ανακωχής με την ακροδεξιά πτέρυγα. Πολλά, όμως, συνηγορούν στο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντάρτες θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν τη δύναμή τους στο μέλλον.


Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται ήδη για μια ταραχώδη διακυβέρνηση. Τα γραπτά συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον Μακάρθι συνοδεύονταν από μια προειδοποίηση. Η περικοπή των κοινωνικών δαπανών και του αμυντικού προϋπολογισμού δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει, έγραψε. “Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε την εθνική μας ασφάλεια, όχι να την αποδυναμώσουμε”, τόνισε ο πρόεδρος, προειδοποιώντας: “Ο αμερικανικός λαός περιμένει ότι οι ανάγκες των πολιτών θα τεθούν πάνω απ’ όλα. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε τώρα”.

Η προειδοποίηση προκλήθηκε από τις παραχωρήσεις που έκανε ο Μακάρθι στους επικριτές του σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους. Για παράδειγμα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρεάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ενώ δεν είναι σαφές αν θα γίνουν πράγματι περικοπές, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να διατηρήσουν τις δαπάνες σε υψηλά επίπεδα. Οι περικοπές θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία στην οποία κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί.

Αλλά οι νικητές στη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλούν να μπλοκάρουν τα κονδύλια για την Ουκρανία. Μόλις πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την παράδοση 50 οχημάτων μάχης Bradley για τον ουκρανικό στρατό. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει τις παραδόσεις Marder στην Ουκρανία. Η διαμάχη είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί και πάλι κατά τη διάρκεια των επόμενων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο.

“Θα είναι μια διαρκής μάχη”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ Μακάουλ για τους επόμενους μήνες. Εάν ο Μακάρθι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικός σε κάποια αιτήματα στο μέλλον, λένε οι αντίπαλοί του, θέλουν να τον πιέσουν. Διότι στο μέλλον, οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Μακάρθι χωρίς σημαντικά εμπόδια – οι Ρεπουμπλικάνοι αντάρτες το προώθησαν και αυτό. Ο Μακάρθι θα είναι ένας ομιλητής “με ζουρλομανδύα”, απείλησε ο Γκέιτζ.

Ο Γκέιτς, ένας 40χρονος βουλευτής από τη Φλόριντα, είναι ένας από τους 19 βουλευτές που είχαν ψηφίσει συνεχώς κατά του Μακάρθι τις πρώτες ημέρες. Είναι όλοι τους μέλη της υπερσυντηρητικής, προσκείμενης στον Τραμπ “Freedom Caucus”, οι περισσότεροι από τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Δώδεκα από αυτούς αμφισβητούν μέχρι σήμερα την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη και ένας μικρός αριθμός διαφωνούντων μπορεί να κάνει τη ζωή του Μακάρθι δύσκολη στο μέλλον, επειδή η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στην αίθουσα είναι μικρή. Την ακροδεξιά πτέρυγα ενώνει η επιθυμία να περιοριστεί δραστικά η επιρροή της κυβέρνησης και να αποξηρανθεί αυτό που αποκαλούν “βάλτο των ελίτ”. “Είναι λαϊκιστές που είναι “κατά, κατά, κατά”, αλλά δεν υποστηρίζουν τίποτα ουσιαστικό”, σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Γουίτ Άιρες. “Είναι η ίδια νοοτροπία που μας έφερε το Brexit”, δήλωσε στο περιοδικό Christian Science Monitor.

Ο Γκέιτς μετακόμισε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το κύμα Τραμπ το 2017, όπως και η 35χρονη Λόρεν Μπέμπερτ, στην οποία αρέσει να ποζάρει μπροστά από τη γεμάτη με όπλα βιτρίνα της. Ο εκπρόσωπος Πολ Γκόουσαρ, ένας από τους πιο σθεναρούς αρνητές των εκλογών, προειδοποιήθηκε πέρυσι επειδή αναπαρήγαγε τη δολοφονία της αριστερής Αλεσάντρια Οκάζιο-Κορτέζ σε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων.

Ένας σκληρός πυρήνας έξι αντιπάλων του Μακάρθι παρέμεινε μέχρι την τελική ψηφοφορία για την εκλογή του ομιλητή. Οι βουλευτές άλλαξαν από “όχι” σε αποχή στο τέλος, επιτρέποντας στον Μακάρθι να κερδίσει. Δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν “ναι” – και αποδέχθηκαν ότι έπρεπε να είναι παρόντες και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι με ιδιωτικά προβλήματα. Ένας βουλευτής από το Τέξας που μόλις είχε γίνει πατέρας ενός πρόωρου μωρού έπρεπε να έρθει αεροπορικώς, όπως και ένας βουλευτής του οποίου η μητέρα είχε πεθάνει.

Ο Τραμπ συμμετείχε στο παρασκήνιο

Από τώρα, ο Μακάρθι είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον. Οι “πρόεδροι της Βουλής” αποφασίζουν ποια νομοσχέδια εξετάζονται στην αίθουσα, ελέγχουν την ατζέντα στο Καπιτώλιο. Πιο πρόσφατα, τη θέση αυτή κατείχε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν τη Γερουσία.

Στο μέλλον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα έχει το δύσκολο έργο να διατηρήσει τη ρεαλιστική καθημερινότητα, κρατώντας παράλληλα ευχαριστημένους τους δεξιούς – και να μην ανταγωνιστεί το μετριοπαθές στρατόπεδο κατά τη διαδικασία. Εξάλλου, ο Μακάρθι δεν είναι άγνωστος στον καιροσκοπισμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, ήταν πιστός υπερασπιστής του προέδρου. Υποστήριξε επίσης το ψέμα του Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν στημένες.

Ωστόσο, ο Μακάρθι καταδίκασε αργότερα την έφοδο στο Καπιτώλιο από φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ. “Με ποιον νομίζεις ότι μιλάς;” φώναξε ο Μακάρθι στο τηλέφωνο καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ έβαζαν φωτιά στο Κογκρέσο. Αργότερα συμφιλιώθηκε με τον Τραμπ.

Αλλά χωρίς τον Τραμπ, όπως αναφέρει το περιοδικό Politico, ο Μακάρθι πιθανότατα δεν θα είχε φτάσει στη θέση του προέδρου: ο πρώην πρόεδρος σήκωσε το τηλέφωνο από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο για να προσελκύσει τους διαφωνούντες στο πλευρό του Μακάρθι.

Πηγή: capital.gr

Shares