Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Tί μας έμαθε το 2020;

Μία ανάσα πριν τον αποχαιρετισμού του … επεισοδιακού, ομολογουμένως, 2020, κι είναι μια καλή ευκαιρία να σταθούμε ένα λεπτό και να κοιτάξουμε πίσω!

Γράφει η Γερασιμούλα Στάμου

Αυτή η χρονιά είχε απ’ όλα.. Είχε σεισμούς, τσουνάμι, φωτιές, πλημμύρες, και φυσικά την πανδημία. Μια χρονιά με πολύ πόνο, μεγάλη θλίψη, απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές περιουσιών κι επιχειρήσεων, και έναν ιό- φάντασμα που ακόμα μας κυνηγά. Μέσα από όλο αυτό τον κίνδυνο που βιώσαμε , γίναμε άραγε σε κάτι- έστω λίγο- καλύτεροι;

Λοιπόν, όσο δύσκολο όμως κι αν υπήρξε το 2020, άλλο τόσο ήταν και διδακτικό. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε αυτό που πάντα λέμε, ότι δηλαδή η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Εκτιμήσαμε όμως κι άλλα, πιο απλά, καθημερινά πράγματα. Μία βόλτα στον καθαρό αέρα, μιά τυπική μέρα στη δουλειά μας, έναν απλό καφέ με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ένα κυριακάτικο φαγητό με τους γονείς μας, μια ανέμελη γιορτινή βόλτα στα μαγαζιά. Όλα αυτά δηλαδή που στερηθήκαμε και μας έλειψαν τόσο, στην περίοδο της καραντίνας, όλα αυτά που νοστιμίζουν όλη μας τη ζωή, κάνοντάς τη πιο γεμάτη, γεμάτη χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές!

Το 2020 για πρώτη φορά – απ΄όσο εγώ θυμάμαι- είδαμε τους δρόμους άδειους, είδαμε στα κανάλια της Βενετίας καθαρά νερά, τον ουρανό της Αθήνας καταγάλανο, και πολλούς ανθρώπους να αθλούνται στους δρόμους- με ποδήλατο ή κάνοντας τρέξιμο!

Λοιπόν, αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι καλό από τα γεγονότα- κι όχι τη διαχείριση αυτών από την Κυβέρνηση, θέμα το οποίο θα απασχολήσει σε επόμενο άρθρο- μπορούμε να πούμε πως το 2020 μας έμαθε να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε – τα πιο απλά, χωρίς κόστος πράγματα! Και μας έμαθε επίσης πως τα σημαντικά πράγματα στην πραγματικότητα τα έχουμε όλοι μας- κι είναι οι άνθρωποί μας, το σπίτι μας, η υγεία μας και ο τόπος μας.

Ας σκεφτούμε καλά λοιπόν , τί θα ευχηθούμε για το 2021…

Καλή χρονιά σε όλους!

Shares