Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την φωτιά στην Πεντέλη

Στη δραματική κατάσταση στην Ελλάδα από τη δασική πυρκαγιά της Πεντέλης αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά πυροδοτήθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους που εξακολουθούν να μαίνονται, με αποτέλεσμα οι Αρχές να διατάξουν την εκκένωση τουλάχιστον τεσσάρων περιοχών και ενός νοσοκομείου.

Ειδική αναφορά κάνει το πρακτορείο στην εικόνα της φωτιάς από τον ναό του Παρθενώνα στον λόφο της Ακρόπολης, με τον ιερό βράχο να καλύπτεται από κόκκινο φως λόγω της φωτιάς που καίει στο βάθος. «Μέχρι το βράδυ, οι φλόγες ήταν ορατές από το νησί της Εύβοιας, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες», αναφέρει το Reuters.

H Washington Post, με ανταπόκριση από το Ντράφι, αναφέρει ότι το βράδυ της Τρίτης εκατοντάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους καθώς η πυρκαγιά απειλεί τις εστίες που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού στη βορειοδυτική Αττική.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών καθώς και στην επιστράτευση 15 αεροπλάνων και εννέα ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

«Σπίτια κάηκαν στην Πεντέλη, 25 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας, από τη μεγάλη φωτιά. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους» μεταδίδει το ABC News, προσθέτοντας: «Εκκενώθηκε παιδικό νοσοκομείο».

Για τεράστια κινητοποίηση προκειμένου να σβήσει η φωτιά στην Πεντέλη κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα στη «Le Monde», το οποίο αναφέρει ότι «φωτιά στα βόρεια της Αθήνας οδήγησε στην εκκένωση οικισμών».

fwtia-penteli-parthenwnas.jpg

Screen grab από βίντεο
Το ρεπορτάζ αναφέρει της γαλλόφωνης εφημερίδας La Presse ανέφερε: «Η ελληνική πολιτική προστασία ζήτησε την Τρίτη την εκκένωση εννέα χωριών και προαστίων στους πρόποδες του όρους Πεντέλη, βόρεια της Αθήνας, που απειλούνται από μεγάλη πυρκαγιά. Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα και ειδικά το νησί της Εύβοιας, κοντά στην Αθήνα, είχαν πληγεί από υψηλές θερμοκρασίες και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ρημάξει χιλιάδες στρέμματα και είχαν σκοτώσει τρεις ανθρώπους. Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (MEPC), να στείλουν πυροσβέστες από πολλά κράτη μέλη ως προληπτικό μέτρο».

Το BBC επισημαίνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν δημιουργήσει ένα φονικό κοκτέιλ δασικών πυρκαγιών κινητοποιώντας χιλιάδες πυροσβέστες σε όλη την ήπειρο.

Επισημαίνει δε ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) προειδοποιεί ότι το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα.

 

cnn.gr

Shares