Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τι κρύβουν τα υπονοούμενα Μητσοτάκη για τη σύνδεση Τσίπρα – Μαδούρο…

Μ’ ένα ρητορικό, αλλά με πολλά υπονοούμενα ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη δημόσια αναφορά του για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη στάση της κυβέρνησης. «Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές πως η ΝΔ συντάσσεται με την ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα, η οποία είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσβάλλει την Ελλάδα με τη στήριξή του στον Νίκολας Μαδούρο και την εκτίμησή του ότι το μοντέλο εξουσίας του θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη.

Τι μπορεί να εννοεί, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ με την πιθανή διασύνδεση Τσίπρα-Μαδούρο; Ασφαλώς το υπονοούμενο «οδηγεί» στα κατά καιρούς δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στη Βενεζουέλα είχε ταξιδέψει προεκλογικά ο Νίκος Παππάς, μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, Αρτέμη Αρτεμίου – με τον οποίο επίσης με τη σειρά του εμφανίζεται να είχε σχέσεις ο γνωστός από την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE, Μανώλης Πετσίτης.
Πάντως, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε σε μια δήλωση ίσων αποστάσεων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συνάντησή του με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, είχε εκφράσει τη στήριξή του στο καθεστώς Μαδούρο. «Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο, στη ΝΔ θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι η έξοδος αυτή έγινε σε χειρότερες συνθήκες απ’ ό,τι αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βίωσαν μνημόνια και βγήκαν από αυτά (π.χ. Πορτογαλία ή Κύπρος).
Εντός των επομένων ημερών, εξάλλου, πρόκειται ν’ ανακοινωθούν οι οργανωτικές αλλαγές στο κομματικό μηχανισμό και μεγάλο μέρος των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο που ήθελε τις ανακοινώσεις στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά τις καθυστέρησαν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 

Του Αιμίλιου Περδικάρη

newsit

Shares