Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τι δείχνουν οι πρόσφατες «πυκνές» δονήσεις στην Εύβοια – Τι απαντάει ο Λέκκας

«Η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, είναι ένας τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς».


Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους και ανησυχία στους ειδικούς.

Το επίκεντρο του σεισμού στην κεντρική Εύβοια, που έγινε αισθητός στην Αθήνα, βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, είναι κοντά στην Χαλκίδα, ενώ το βάθος του καταγράφηκε μόλις στα 13,2 χιλιόμετρα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό» – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο in

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις.

«Μετά από εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκλήθηκε επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου η οποία συνεδρίασε με τη καινούργια σύνθεση και μόλις τελείωσε τις εργασίες της. Εκφράζουμε μια θετική άποψη για τη διαδικασία της σεισμικής διέγερσης και αυτό είναι μια ομόφωνη απόφαση και βεβαίως κατευθύνσεις για τον υπηρεσιακό σχεδιασμό, για το πώς να λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα για να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους» ανέφερε ο Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

«Υπήρχε η σεισμικότητα που εκδηλώθηκε στους Ζάρακες, ήταν ένα ρήγμα το οποίο δεν ήταν γνωστό, το χαρτογραφήσαμε μετά τον σεισμό. Είχαμε να κάνουμε με μια σεισμική δραστηριότητα που εξελίχθηκε μέσα σε 20 ημέρες. Η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, είναι ένας τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς, που δεν επηρεάζει το ένα το άλλο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι έχουμε μια γενικότερη διέγερση».

 

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares